Медия без
политическа реклама

ДАНС се похвали с Решетников и Малофеев в годишния си доклад

Забраните за влизането им в България са записани като успех на агенцията в графата "противодействие на чуждите специални служби"

tsargrad.tv

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) се похвали с 10 годишните забрани за влизане в България на руския генерал Леонид Решетников и руския бизнесмен Константин Малофеев в годишния доклад за дейността си през 2019 г., публикуван на страницата на специалната служба.

Макар и да не са споменати поименно, двамата са вкарани в случая с разследването за шпионаж срещу председателя на движението "Русофили" Николай Малинов. Според годишния доклад на ДАНС, именно агенцията е подготвила материалите срещу Малинов, след което специализираната прокуратура го обвини в шпионство по Глава Първа от Наказателния кодекс, както и за организиране на престъпна схема за изпиране на пари и финансиране на мероприятия, засягащи националната сигурност на страната. 

"В този контекст двама граждани на Руската федерация са включени в информационния масив на нежеланите в страната чужденци и им е наложена 10-годишна забрана за влизане в страната", пише в отчета на ДАНС. Именно това са Леонид Решетников и Константин Малофеев. Всичко това е посочено от ДАНС като "съществен резултат при противодействието на чужди специални служби" от нейната дейност.

Имената на Решетников и Малофеев са отдавна известни в България, но именно покрай делото срещу Малинов, образувано през септември м.г., те се появихаа в друг контекст. Това стана след като тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров и неговият бъдещ предизвестен приемник Иван Гешев обявиха публично, че председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов е предавал срещу заплащане класифицирана информация на руските организации "Двуглав орел" и Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), в които водеща роля играе бившият генерал от КГБ Леонид Решетников. 

След като изкара няколко часа в ареста, Малинов излезе срещу 50 000 лв. парична гаранция. Веднага след това, "водена от интереса на българските граждани", прокуратурата пусна част от доказателствата срещу него. Това се оказа докладна записка до руската организация, заедно с приложенията към нея. Странното в случая беше, че девет от страниците бяха на руски и само една - на български език. Като съдържание документът трудно може да послужи за основание за доказване на шпионаж в полза на чужда държава. Все пак прокуратурата уточняваше, че "данните са само част от иззетите материали", както и че "ще бъдат представени в пълнота пред съда, когато досъдебното производство приключи". Оттогава не е известно да има каквото и да развитие по това дело, още по-малко да е стигнало до съдебна зала.

Така или иначе обаче се видя, че по-голямата част от докладната на Малинов е посветена на разсъждения за цивилизационни избори, връзки с Русия, славянски и православни мостове. Покупката на "Виваком", "Дунарит", "Авионамс" и ТВ 7, която трябва първоначално да се финансира от руския бизнесмен Константин Малофеев, а след това да е източник на приходи за реализирането на плана за геополитическа преориентация на България, бе засегната бегло, и то главно в приложенията. Тя обаче си е останала само намерение, тъй като в момента повечето от споменатите фирми не са под контрола на Малинов, Константин Малофеев, Леонид Решетников или Цветан Василев.

Прави впечатление, че само една страница от доказателствения материал е на български език и тя се отнася за "Дунарит". Тя е озаглавена "Придобиване на контрол върху "Дунарит" от "Емко ЕООД". "Там се описва и схема на сделка между няколко компании, които са контролирани от Цветан Василев и Емилиян Гебрев, чрез които предприятието "Дунарит" да стане собственост на последния", разясняваше през септември м.г. тогавашният все още само зам.главен прокурор Иван Гешев. Въпросният лист е "вътрешно мемо", предназначено за неизвестно кого, и така и не стана ясно защо точно е било прикрепено към докладна на руски език без превод.

Някъде по това време се появи публикация в "Свободна Европа", че именно шпионското дело е изиграло ключова роля за поканата към тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, неговия тогавашен заместник Иван Гешев и ръководителите на ДАНС, на военното и на външнополитическото разузнавания през октомври м.г. да посетят САЩ. Приоритетна тема от американска страна е било "чуждестранното зловредно влияние", което се свързва с подкрепяни от Кремъл дейности на територията на България. 

Почти веднага след завръщането на групата от САЩ прокуратурата обяви, че руски дипломат е уличен в шпионаж, тъй като е пробвал да събира класифицирана информация за България, НАТО и ЕС от български граждани, включително и от държавен служител. В случая странното бе, че информацията до медиите беше подадена от прокуратурата, а не от външно министерство, каквато е обичайната практика. Уличеният се оказа първи секретар в руското посолство. 
В разгара на тези скандали обвиняемият Николай Малинов се оказа в Москва, за да бъде награден с орден лично от Владимир Путин. Той се завръща в страната в указания в съдебното определение срок и не създава никакви проблеми за разследването. Самият Малинов разказа, че Путин му благодарил за това, което прави у нас, и го посъветвал да бъде търпелив и да прояви разбиране, защото българските власти били под "много силен натиск". Говорителят на Путин Дмитрий Песков пък директно предупреди, че ще има "твърде пагубни последствия", ако Малинов бъде преследван заради награждаването му с руски орден "Дружба". "Разчитаме хора като него да получат възможност да работят и занапред в руслото на развитието на приятелските, отдавнашни, исторически отношения между народите на двете ни страни", подчерта той. 
 

КОЙ КОЙ Е

Руският бизнесмен Констатин Малофеев е в санкционния списък на ЕС заради анексирането на Крим и сепаратистите в Донбас от 2014 г. Причината е, че финансирал проруските сепаратисти в Източна Украйна чрез фондация. Това прави малко странна забраната и на българската ДАНС при положение, че той така и не може да влиза изобщо в страна от ЕС заради въпросните санкции.

ЕС го държи отговорен за финансирането на проруски сепаратисти в Източна Украйна чрез фондацията "Св. Василий Велики". Той отрича. Срещу Малофеев е образувано наказателно производство в Украйна. 

Роденият през 1974 г. Малофеев създава и православно-патриотичен телевизионен канал "Цариград", от който се "оттегля" със създаването на движението "Двуглав орел". В началото на 2019 г. Малофеев се озовава и във "Всемирния руски народен събор" – международна организация под егидата на Руската православна църква. Той е заместник на председателя – руският патриарх Кирил.

Изповядва тези на най-консервативното християнство - срещу абортите, ваксините, гей браковете, правата на децата, западния свят и либерализма като цяло. Тези позиции Малофеев комбинира с монархизъм и национализъм. Често го наричат "православен олигарх". 

Леонид Решетников е роден в Потсдам, Източна Германия през 1947 г. Завършва история в Харков, прави аспирантура в Софийския университет. Дисертацията му е озаглавена "Участието на българските политически емигранти в строителството на социализма в Съветския съюз (1921 - 1941 г.)” После влиза в разузнаването, в което работи десетки години. Кариерата му завършва като шеф на Службата за външно разузнаване (правоприемник на Първо главно управление на КГБ). След това оглавява Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) до 2017 г. Институтът е пряко подчинен на президента Владимир Путин и после е поет от бившия шеф на външното разузнаване Михаил Фрадков. Структурата трябва да подкрепя президента и други органи на властта с анализи, свързани с ролята на Русия в чужбина.

Името на Решетников стана известно около президентските избори през 2016 г. Самият той заяви, че е обсъждал пред Българската социалистическа партия издигането за кандидат- президент на Румен Радев. БСП обаче отрича. Твърди се, че РИСИ е финансирал социологическо изследване, за което се твърди, че е определило профила на бъдещия кандидат за президент. 

След оттеглянето от ръководния пост в РИСИ през януари 2017 г. Решетников става зам.- председател на Обществото за развитие на руското историческо просвещение "Двуглав орел" в края на същата година. Той е редовен гост в "Царьград ТВ".

След като гръмва шпионския скандал с Малинов, Решетников обявява, че в България е задействан американски план.  „Предполагам, че България като член на НАТО трябва да се подчинява на някакви други наредби. И затова е тази атака, защото русофилите са все пак една голяма част от българския народ. Техните противници трябва да ограничат тяхната дейност“, казва той. В отговор на въпрос за евентуалната му намеса, пряко или косвено, във вътрешните работи на България, не в качеството си на пенсионер, а на директор на Руския институт за стратегически изследвания например, Решетников заяви: „Нашият институт е правил анализи за ситуацията на Балканите, за политиката на САЩ в този регион, за ситуацията в България, разбира се, всички институти това правят“.

 

ДАНС И РУСКИТЕ ДИПЛОМАТИ

Пак в графата "съществен резултат при противодействието на чужди специални служби", в годишният доклад за 2019 г. е включена и хвалбата на ДАНС с обявяването на руски дипломат за персона нон грата. Това било станало след "проведен комплекс от действия за пресичане на целенасочените опити на дипломат от посолството на Руската федерация за нерегламентирано придобиване на класифицирана информация, свързана с функционирането на държавен правоохранителен орган". ДАНС е наложила на този дипломат допълнително 10- годишна забрана за влизане в страната. Пак Агенцията се оказва в основата и на даденото отрицателно становище за издаването на виза за руски дипломат, определен за заемане на поста „аташе по въпросите на отбраната“ в посолството на Руската федерация. Основанието е "наличието на данни, че евентуално назначаването му на дипломатическа длъжност у нас ще създаде потенциални заплахи за националната сигурност на България".

 

Още по темата