Quantcast
Япония се ядоса на Русия заради арестувания консул | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Япония се ядоса на Русия заради арестувания консул

Обновена
6 572
 БГНЕС
Тацунори Мотоки

Япония обвини Русия в неприемливо поведение и предупреди, че ще предприеме "подходящи мерки", след като вчера ФСБ задържа японския консул във Владивосток, предаде БГНЕС.

Дипломатът, идентифициран в докладите като Тацунори Мотоки, беше обвинен в шпионаж. Мотоки е консул в японското генерално консулство във Владивосток.

Руското външно министерство го обяви за персона нон грата заради дейности, "вредящи на интересите на Русия в областта на сигурността". Консулът е освободен след няколко часа задържане и му е даден срок от 48 часа да напусне страната.

Японското министерство на външните работи обвини ФСБ в "принудително" задържане и разпит, като според японската информационна агенция арестуваният е бил със завързани очи и физически обездвижен. Физическата сила върху дипломат е нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, припомни външното министерство.

Токио привика руския посланик Михаил Галузин, за да поиска официално извинение, като същевременно добави, че ще предприеме мерки в отговор.

"Японското правителство изразява остър протест и иска официално извинение от руската страна и предотвратяване на повторение на ситуацията. Освен това японското правителство ще предприеме съответните мерки", се казва в изявлението.

ФСБ твърди, че Мотоки е получил класифицирана информация за сътрудничеството между Русия и страните от Азиатско-тихоокеанския регион, както и за въздействието на западните санкции върху далекоизточния регион на Русия. Той е обвинен, че е платил за информацията.

 

Вчера Япония разшири санкциите срещу Русия, като забрани износа на стоки, свързани с химически оръжия.  ''Япония е дълбоко загрижена относно евентуалното използване на ядрени оръжия'', каза главният секретар на японското правителство Хирокадзу Мацуно. Към списъка със санкции са добавени 21 руски научни лаборатории, които биха послужии като крайна цел на износа на материали, необходими за създаване на химически оръжия. Мацуно добави, че Япония ще продължи да работи с международната общност в подкрепа на Украйна и санкциониране на Русия.

По време на Общото събрание на ООН миналата седмица японският министър-председател Кишида Фумио използва платформата, за да разкритикува отново Русия за ''заплахата с използването на ядрени оръжия''.

Още

Русия изненадващо отложи преговорите със САЩ за ядреното оръжие

28.11.2022

Обновена

2967
Как ще преговаряме с терористи?
Българските евродепутати социалисти не гласуваха срещу Русия

23.11.2022

Обновена

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

2891