Медия без
политическа реклама

Вучич към македонците: Ние нищо не искаме от вас!

02 Авг. 2023
БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич показа безрезервната обич на сърбите към македонците от манастира "Св. Прохор Пчински" в южната част на страната, където делегация от Северна Македония, водена от президента Стево Пендаровски се събра да отбележи националния празник на страната на мястото, на което 2 август 1944 г. на практика се формира македонската република. 

"Ние, сърбите, обичаме македонците и македонския език и не мислим, че той не съществува. Ние сме не само приятели, но и като народи имаме братски отношения, или сестрински, тъй като е още по-хубаво да се каже така, и вярвам, че тези отношения ще продължат да се развиват", каза Вучич. 

Ние сърбите обичаме македонците и Северна Македония. Ние не искаме нищо, не се нуждаем от нищо, освен да си сътрудничим още по-добре и повече. Пожелавам ви весели празници и винаги да се чувствате добре дошли навсякъде на територията на Сърбия“, каза Вучич.

Вучич отбеляза също, че стокообменът между двете страни е 1.5 млрд. евро годишно и припомни, че Сърбия е изградила магистрала до Северна Македония. Сега се обсъжда свързване на страните с  жп линия от Белград през Ниш до Прешево на границата със Северна Македония. Вучич посочи, че много се е зарадвал, когато тази сутрин е видял хора от Северна Македония в манастира, както и че сърбите разбират македонски език, а македонците сръбски.

Часове по-рано сръбският министър на външните работи Ивица Дачич се възмути от отказа на България да "признае съществуването на сръбско национално малцинство" у нас, предаде БГНЕС. В сутрешния блок "Ново ютро" Дачич, който се сочи като най-близкият политик до сръбския президент Александър Вучич, се разгневи и от факта, че "България не признава националните малцинства".

"България не признава националните малцинства, но пък за сметка на това толкова много протестира за лошото положение на българите в Сърбия. А това вече наистина е ... Но, когато ние им казваме: "А сърбите в България?", тогава те отговарят: "Няма сърби в България!". А, това означава ние да кажем: "Няма българи в Сърбия". Тогава няма проблеми и с българско национално малцинство", каза Дачич, който бе официален говорител на сръбския диктатор Слободан Милошевич.

Още по темата