Медия без
политическа реклама

Вучич благодари на ЕС, че му финансира път към България

430 млн. евро отиват за нова железопътна линия от Ниш до сръбския Димитровград

28 Март 2024
Вучич изсипа благодарности към ЕС, че му дава пари за големи проекти
Танюг
Вучич изсипа благодарности към ЕС, че му дава пари за големи проекти

Сръбският президент Александър Вучич огледа днес как върви реконструкцията и модернизацията на железопътната линия от Ниш до Димитровград на участъка Пирот - Суково и се похвали, че Сърбия ще получи от ЕС за този проект около 430 милиона евро заедно с обходното шосе край Ниш, предаде агенция ТАНЮГ.

Реконструкцията на международната железопътна линия от Ниш до Димитровград започна в края на миналата година, като бяха вдигнати старите релси край Пирот. Това е участък с дължина 86 километра, а срокът за приключване на ремонта е 1276 дни. Това е единственият участък по трасето на европейския железопътен Коридор 10, който не е електрифициран. Железопътната линия е построена през 1886 г. Тя не е била ремонтирана от десетилетия и влаковете по някои участъци се движеха с едва 30 км/ч. 

„И сега говорим с европейците, с които работим по този участък, ще има значително повече пари, всичко заедно с обхода около Ниш и всичко останало, изчислявам, че ще са някъде около 430 милиона евро от Европа като подарък“, каза Вучич. Той добави, че това са много пари, които Сърбия ще получи от ЕС. „Получихме 610 милиона евро от общо 2,775 милиарда евро за високоскоростната железопътна линия Белград - Ниш. И нещата най-после се раздвижват, винаги съм недоволен, винаги мисля, че може да бъде по-бързо, но това са големи неща, които променят облика на страната ни“, каза Вучич. Линията Ниш-Димитровград ще съживи югоизточната част на Сърбия, добави той.

„Преди беше немислимо да се построи магистрала до българската граница. Знаем колко десетилетия се измъчвахме през Сичевачката клисура, знаем за съжаление колко живота загубихме там. Днес всички използват магистралата“, каза Вучич. Той припомни, че с подкрепата на ЕС е изграден газовият интерконектор с България и благодари на българските партньори, че "успяхме да изградим Балкански поток", както и на представителите на ЕС. "Тези хора ни донесоха изключително големи много пари, за да направим нашата Сърбия по-развита и по-добро място за живеене“, каза Вучич.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Александър Вучич

Още по темата