Медия без
политическа реклама

Все повече кандидати за втория тур се обръщат срещу Льо Пен

180 от 315 избирателни района с трима кандидати преминаха досега към републиканския фронт

02 Юли 2024
Само 76 депутати от 577 в Националното събрание бяха избрани още на първия тур миналата неделя. Останалите места ще се разпределят на балотажа на 7 юли.
ЕПА/БГНЕС
Само 76 депутати от 577 в Националното събрание бяха избрани още на първия тур миналата неделя. Останалите места ще се разпределят на балотажа на 7 юли.

Опонентите на Националния сбор засилиха опитите си да попречат на крайнодясната партия да вземе властта във Франция. Все повече кандидати заявяват, че ще се откажат от участие във втория тур на парламентарните избори във Франция този уикенд, за да няма разпиляване на гласовете на избирателите, които са против Марина Льо Пен, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По данни на местни медии около 180 кандидати са потвърдили, че няма да вземат участие на втория тур на изборите в неделя за състава на 577-членното Национално събрание (долната камара на френския парламент). Останалите кандидати имат време до 19:00 ч. българско време да направят своя избор. Това се отнася до районите, където са се класирали повече от двама кандидати, защото всички са събрали над 12,5% от гласовете на първия тур миналата неделя.

Партията на Марина Льо Пен излезе с голяма преднина, след като рискованият ход на президента Еманюел Макрон за свикването на предсрочни парламентарни избори постави центристкия му алианс на незавидното трето място, нареждайки се зад новосформираната лява коалиция "Нов народен фронт".

Но дори и преди политическите маневри от последните 24 часа за създаването на "републикански фронт", който да блокира антиимигрантската и евроскептична партия, далеч не бе ясно дали Националният сбор ще успее да спечели необходимите за мнозинство 289 места в Националното събрание. 

Според социологическите проучвания резултатите от първия тур показват, че той е напът да получи между 250 и 300 места. Това обаче бе преди тактическите оттегляния и междупартийните призиви към гласоподавателите да подкрепят на втори тур онзи кандидат, който е в състояние да се противопостави и да победи местния си опонент от партията на Льо Пен.

"Играта не е приключила. Трябва да мобилизираме всичките си сили", заяви пред телевизия "Франс 2" кметицата на Париж Ан Идалго от Социалистическата партия - част от новосформираната лява коалиция.

Вчера финансовите пазари отбелязаха растеж въз основа на всеобщото облекчение, че крайната десница не се е представила по-добре, въпреки че реакцията беше приглушена от факта, че един "висящ" парламент, в който няма да има обособено мнозинство, би рискувал парализиране на политиките за останалата част на президентството на Макрон до 2027 г., отбелязва Ройтерс.

Първоначално имаше объркване относно това дали съюзниците на Макрон ще се откажат от участие във вота в полза на по-добре представили се конкурентни кандидати, ако те са членове на крайнолявата партия Непокорената Франция на Жан-Люк Меланшон, която също е част от новосформираната лява коалиция.

Въпреки това вчера Макрон заяви на закрито заседание на Министерския съвет в Елисейския дворец, че основният приоритет е недопускането на Националния сбор до властта и че кандидатите на Непокорената Франция" могат да бъдат подкрепени, ако е необходимо.

"Републиканският фронт" е работил и преди - като например през 2002 г., когато избиратели от всички слоеве на обществото подкрепиха с огромно мнозинство Жак Ширак в президентската надпревара, за да победи бащата на Марина Льо Пен - Жан-Мари Льо Пен.

Не е сигурно обаче, че в наши дни избирателите са склонни да следват указанията на политическите лидери за кого да дадат гласа си на фона на усилията на Льо Пен да подобри имиджа на партията си, което допринесе за представянето ѝ като по-приемлива за милиони избиратели. 

Днес Льо Пен потвърди твърдението си, че  няма да се опита да състави правителство, ако тя и съюзниците ѝ не разполагат с работещо мнозинство в парламента. "Не можем да се съгласим да съставим правителство, ако не можем да действаме. Това би било най-лошото предателство към нашите избиратели", каза тя пред радио "Франс Ентер".

В предвкусване на лошото настроение, което ще преобладава в случай на "съжителство" за споделяне на властта между Макрон и правителство, ръководено от Националния сбор, Льо Пен се позова на медийни спекулации, че той планира да направи ключови назначения в публичния сектор, за да попречи на партията ѝ да прилага политиките си.

Макар да не твърди, че разполага с доказателства за това, Льо Пен заяви, че всеки подобен ход би означавал "административен преврат".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Франция, избори

Още по темата