facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Враждуващите страни в Либия се договориха за мир от 12 януари

889
Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и председателят на парламента на Либия Агила Салех Иса пристигат за мирните преговори в Москва. БГНЕС

Враждуващите от април сили в Либия - Либийската национална армия на Халифа Хафтар и признатото от ООН Правителство на Националното спасение постигнаха в Москва споразумение за прекратяване на военните действия от 12 януари, 2020 г. Представители на двата лагера пристигнаха в руската столица за участие в руско-турска среща на ниво ръководители на министерството на външните работи и министерство на отбраната. Срещата бе организирана, след като в полунощ срещу неделя  влезе в сила режим за прекратяване на огъня в Либия, предложен от президентите на Руската федерация и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган на 8 януари.

"Участниците в междулибийските преговори за мир в Москва се съгласиха ... да гарантират, без предварителни условия, спазването на прекратяването на военни действия, влязло в сила на 12 януари 2020 г. в 0 часа 00 минути", гласи текстът на проекта за окончателно споразумение според "Риа Новости", цитирано от агенция "Фокус". До сключването на примирието се стигна след тежки 6-часови преговори и подозрителност между страните.По-рано през деня стана ясно, че лидерът на правителството на Националното съгласие(ПНС) на Либия Файез Сарадж е отказал да се срещне с командира на Либийската национална армия (ЛНА) фелдмаршал Халифа Хафтар. ЛНА пък на свой ред опроверга информации, че силите му ще се оттеглят от вече завзетите позизции. "Ние се ангажираме да освободим цялата земя на Либия от въоръжените милиции и терористичните групировки. Уверяваме ви, че силите на Армията остават на всичките си позиции в столицата, не са се оттеглили и няма да отстъпят нито една крачка от тях.", написа своевременно в свое съобщение ЛНА. По-късно турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че предложенията на Хафтар са взети предвид при оформянето на текстовете на споразумението. "В резултат на това представихме проект на споразумение, което включва възможни модели за прекратяване на огъня. Този проект взе предвид направените предложения, особено от Хафтар. Ако Хафтар подпише това споразумение утре сутринта, тогава ръководителят на правителството на Националното съгласие (ПНС) Файез Сарадж и Хафтар ще фиксират в писмена форма ангажиментите за прилагане на прекратяването на огъня", обясни Чавушоглу. 

Разговорите за съдбата на Либия ще продължат на 19 януари на среща на върха в Берлин. Президентът на Турция Реджеп Ердоган вече потвърди присъствието си, но не е ясно дали Русия ще се включи в срещата. По-рано през деня международните агенции съобщиха, че летището в Триполи, което бе затворено миналата седмица заради изостряне на отношения между двете враждуващи страни, е възстановило работата си. Националният превозвач на Libyan Airlines заяви, че полетите са възобновени от и до летище „Митига“, а други частни авиокомпании също са възстановили навигацията, съобщи AFP, цитирано от агенция "Фокус".

Ключови думи:

Либия, Москва, примирие, война
4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ: Поне два руски МиГ-29 са свалени в Либия

13.09.2020

4844 31
Вицепремиерът Мариана Николова открива туристическа борса в Москва

08.09.2020

1526 24
Русия контраатакува: На Запад и в НАТО отдавна работят върху новичок

06.09.2020

Обновена

7548 73

Коментари

bay Dragan

МИР - само с Русия .

Добре е ,че ония изроди от УСА ги няма.

geo_19

Маршал Хафтар е поискал допълнително време до утре за да премисли:

 

https://russian.rt.com/world/article/707310-liviya-moskva-peregovory

вале

Брей как го правят това,без никакво насилие и заплахи,....?даже без санкции?.

Boris65

Русия и Турция извършват разграничаване на сферите в бившите си империи. Слава богу ние сме към Турската , европейската сфера, а не с евразийиците. 

Влез или се регистрирай за да коментираш