Quantcast

Медия без
политическа реклама

Влак с амоняк дерайлира край Пирот

От външно министерство препоръчаха да се избягва пътуването към Сърбия

26 Дек. 2022Обновена

В сръбския град Пирот е обявено извънредно положение, след като товарен влак с амоняк дерайлира. 51 души бяха настанени в болница, двама са починали, а двама са в тежко състояние. Магистралата към България е затворена. В следващите 24 часа по жп линия до Ниш няма да се движат влакове.

Инцидентът в източната част на Сърбия е станал на железопътната линия от Пирот до село Станичен. Дерайлиралата композиция е идвала от България. В състава ѝ е имало 20 вагона цистерни с опасния химикал и поне един от тях е паднал в река Нишава.

Контактът с водата е довел до силна химическа реакция. Властите призовават хората да не излизат поради риск от отравяне, а в община Бела паланка е наредено на хората да не използват вода от чешмата за пиене и готвене.

Пострадалите се оплакват от респираторни проблеми, стягане в гърдите и парене в гърлото, белите дробове и очите. Повечето са настанени в многопрофилната болница в Пирот, има транспортирани и до Университетския клиничен център в Ниш.

Засега няма информация за пострадали и хоспитализирани българи. Петима наши сънародници са били прегледани в болницата в Пирот и са били пуснати да се приберат.

От министерството на външните работи тази сутрин препоръчаха на българските граждани да избягват посещение на Пирот в следващите няколко дни. При нужда от съдействие български граждани могат да се свържат с дежурен телефон на ГК Ниш 00381668408062.

Зам.-министърът на транспорта Красимир Папукчийски заяви пред bTV, че влакът с 20 вагона е натоварен с амоняк на територията на България в Девня. "Той е минал граничния контрол и не са установени никакви нарушения. Композицията е с частни френски и немски системи, които са наети от товародателя. Съответно са превозени от български частен жп превозвач до територията на република Сърбия", обясни зам.-министърът.

Папукчийски също призова българските граждани да ограничат пътуванията си към Сърбия, докато не се изясни безопасно ли е да се преминава оттам.

 

РАЗВИТИЕ

Влаковата композиция е все още в района на катастрофата върху релсовия път, а районът е отцепен в радиус от около 50-100 метра. Това съобщи пред БНР Ненад Паунович, журналист от онлайн портала "Пирот плюс".

На мястото от снощи са четири екипа огнеборци, които следят за изтичане на още амоняк. Едната от трите обърнали се цистерни е била празна. Повечето от засегнатите жители са в болницата  в Пирот, а някои са закарани и в Ниш. Населението и животните в близкото село са евакуирани.

Ситуацията е под контрол, коментират сръбските национални и местни медии в района на Пирот и Цариброд.

Българска фирма от Пловдив е превозвала амоняка до Сърбия, съобщи БНР, позовавайки се на свои източници. Фирмата, която само го транспортира до границата, е наела влаковата композиция по договор с БДЖ. На границата композицията е предадена на сръбския държавен жп оператор, от чиято страна са и машинистите.

 

ПРИЧИНИ

Министърът на строителството и инфраструктурата на Сърбия Горан Весич съобщи, че след първоначалния оглед се работи по основна версия за лоша инфраструктура, която е довела до инцидента. Сформирани са две комисии, които ще установят какво точно се е случило, като докладите ще бъдат публикувани на по-късен етап.

"Лошата инфраструктура е причината за дерайлирането на влака. Заповед за реконструкция е подписана през 2018 г., а търг е обявен едва тази година през март. Ще обсъдим защо реконструкцията е чакана толкова дълго", каза Весич, отговаряйки на забележката, че това не е първият инцидент на тази част от железопътната линия.

Автомобилната асоциация на Сърбия пък съобщи, че поради спиране на движението по магистрала Е-80 движението се пренасочва в участъка на пътния възел Пирот запад - пътен възел Бела паланка и на държавния Пирот - Бела паланка обмен.

"Превозните средства, идващи от посока Ниш, използват изхода на пътния възел Пирот изток, а превозните средства, идващи от посоката на граничния пункт Градина, използват изхода на пътния възел Бела паланка и продължават да се насочват към алтернативното пътно направление Бела паланка - Пирот през град Понор", казаха от Авто-мото асоциацията на Сърбия.

 

РЕАКЦИЯ

Мобилен екип на Изпълнителната агенция по околна среда ще следи на място за качеството на въздуха в района на с. Калотина, след като вчера товарен влак, превозващ амоняк, дерайлира в района на Източна Сърбия, съобщиха от МОСВ.

Експертите ще следят показателите чрез мобилна автоматична станция за извършване на замервания на качеството на атмосферния въздух. Станцията ще бъде поставена днес в близост до граничния пункт и ще остане там в следващите дни, предаде БТА.

Българските контролни органи по околна среда са в комуникация със сръбските си колеги. Информацията от страна на сръбския орган е, че не са отчетени превишения на нормите за качество на атмосферния въздух. От сръбска страна ще информират българските органи, ако бъде отчетена промяна в ситуацията.

Данните от замерванията ще бъдат оповестени допълнително.

Инцидентът се е случил по посока течението на намиращата се наблизо река Нишава, която извира под връх Ком в Берковската планина. Предвид посоката на течение на реката, не би могло да се очаква замърсяване на водите ѝ на българска територия.

Още по темата