Quantcast
Урсула фон дер Лайен за Дивангейт: Случи се, защото съм жена | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Урсула фон дер Лайен за Дивангейт: Случи се, защото съм жена

Групите в Европейския парламент порицаха председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за случая в Анкара
3 616
 Пресслужба на ЕС/ЕЮ Обзървър

Почувствах се засегната, незачетена като жена и европеец. Понякога се изумявам, че трябва да говорим за толкова очевидни неща - хората в Европа да имат еднакви права и възможности, независимо откъде са, кого обичат, в какво вярват и на колко години са. Това обяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен за случая, станал известен като "Дивангейт" в изслушване пред Европейския парламент, цитирана от Dir.bg

 

Не успявам да намеря никакво оправдание в договорите за ЕС с това как се отнесоха към мен в Анкара, посочи посочи още тя. "Очаквам към мен да се отнасят като председател на уважавана в цял свят институция. Според мен всичко се случи, защото съм жена. Аз съм и първата жена председател на ЕК", допълни председателят на ЕК. "На снимките от предишни подобни срещи има достатъчно столове, но няма жени", отбеляза Фон дер Лайен. По нейните думи благодарение на кадрите от срещата всички са видели какво се е случило и това е предизвикало заглавия по целия свят, без да има нужда от подзаглавия.

 

 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел поясни пред евродепутатите, че служителите от неговия протокол не са имали достъп до залата за срещата с президента Реджеп Ердоган предварително, а когато са влезли, не е имало трети стол. Неколкократно открито изразих съжаление - към ЕК и към онези, които са се почувствали засегнати, добави той по повод това, че не отстъпи мястото си на Фон дер Лайен.

Той отчете, че вероятно някои жени са се почувствали обидени от видяното, но се е постарал да не предизвика политически скандал и да провали положените дипломатически усилия в навечерието на срещата в Анкара. Мишел добави, че ЕК и Европейският съвет са се договорили повече подобни случаи да не се допускат.

Групите в Европейския парламент порицаха председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за случая в Анкара. 

Още

В доклада си САЩ уличават в корупция именно Борисов

04.06.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

15724
Европарламентът одобри стратегия срещу онлайн пиратството в спорта

19.05.2021

506
Предложената от ИТН Камелия Нейкова оглави ЦИК

07.05.2021

Обновена

7139