Медия без
политическа реклама

"Дивангейт" се пренесе от Анкара в Брюксел

Поднови се старият спор кой вдига телефона, когато чужд държавник търси ЕС

08 Апр. 2021
Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен е отпратена настрани, докато Реджеп Едоган и Шарл Мишел си говорят като мъже едиин до друг. За баланс турският външен министър Мевлют Чавушоглу (вдясно) е изравнен по диван (ранг) с Фон дер Лайен.
Пресслужба на ЕС/ЕЮ Обзървър
Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен е отпратена настрани, докато Реджеп Едоган и Шарл Мишел си говорят като мъже едиин до друг. За баланс турският външен министър Мевлют Чавушоглу (вдясно) е изравнен по диван (ранг) с Фон дер Лайен.

Протоколният скандал от срещата на високо равнище ЕС-Турция се пренесе от Анкара в Брюксел. Липсващият стол за председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, докато председателят на Европейския съвет Шарл Мишел седеше наравно с турския президент Реджеп Ердоган, предизвика въпроси не само за отношението на Турция към жените, но и за старшинството на институциите в ЕС. Кой стои начело на организацията и към какви рангове се приравняват нейните ръководители?

Скандалът получи популярното название "Дивангейт", защото Фон дер Лайен бе пратена във вторник да седи на страничен диван като по-нископоставена от Шарл Мишел според турския протокол. Тя успя да каже само едно смаяно "хъм", но се въздържа да направи забележка на домакина в президентския дворец. Това пък повдигна въпроса защо Шарл Мишел не е реагирал, след като е знаел, че не само той, а двамата заедно представляват ЕС, и че Фон дер Лайен не му е придружителка. Вместо да възрази, той седна невъзмутимо и остави Фон дер Лайен да стърчи права и да си търси подходящо място.

Извън липсата на кавалерство от двамата мъже се породи и напрежение между европейските институции. Говорител на Еврокомисията посочи, че Фон дер Лайен е можела да напусне срещата, но е преценила да остане и е участвала пълноценно в последвалия разговор, предаде базираното в Брюксел електронно издание EURACTIV.bg. “Председателят на комисията беше явно изненадана“, заяви Ерик Мамер, като настоя, че Фон дер Лайен е трябвало да бъде третирана “точно по същия начин“ като Шарл Мишел. “Тя смята, че тези въпроси са важни и трябва да бъдат разгледани по подходящ начин”, каза Мамер. Според него Фон дер Лайен и Мишел се ползват с еднакъв протоколен статут. "Това, че въпросът не беше поставен открито, не означава, че не е отчетен. Въпреки това Фон дер Лайен реши да остане, за да даде предимство на съдържанието на разговорите пред протокола", добави говорителят.

В резултат на скандала обаче малцина обръщат внимание на съдържанието на разговорите и фокусират коментарите си върху протокола 

“Срамно”, написа испанската евродепутатка Ираче Гарсия, която е лидер на групата на социалистите и демократите.

Нидерландската евродепутатка Софи ин'т Велд попита защо Мишел е мълчал, докато колежката му е стояла права.

В Договора за ЕС европейските институции са изброени по ред, който поставя Еврокомисията след Европейския съвет. Въпреки това техните ръководители, когато са били мъже, са седели едновременно и наравно при други срещи с Ердоган. Това се вижда от много снимки и води до подозрение дали инцидентът не е бил предизвикан съзнателно от Турция, за да породи съперничество между висшите институции на съюза. Анкара се чувства унизена, след като ЕС замрази преговорите за членство с нея и я подложи на остри критики за неспазване на човешките права, и по-специално на правата на жените. 

Шарл Мишел се защити снощи в социалната мрежа Фейсбук, като написа, че инцидентът не е негова грешка и няма за какво да се извинява. "Създаде се впечатление, че съм бил нечувствителен към тази ситуация. Няма нищо по-далеч от истината и от моите дълбоки чувства", заяви той. Според него "стриктното интерпретиране от турските служби на протоколните правила" е "произвело смущаваща ситуация".

Председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер (Германия) заяви, че посещението в Анкара на двамата европейски ръководители е трябвало да покаже "единството на ЕС по отношение на Турция". "За жалост то стана символ на разединение, след като Мишел и Фон дер Лайен не успяха да застанат един до друг, когато трябваше". 

"Протоколът не е "само протокол", а е политика", заяви ръководителят на Мюнхенската конференция за сигурност Волфганг Ишингер, цитиран от електронното издание "Политико"Той добави, че дипломатите учат това още като аташета в началото на кариерата си.

Бившият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер се опита да потуши огъня, като заяви, че на него "също му се е налагало да седи на дивана", при международни срещи с участието и на председателя на Европейския съвет. "От протоколна гледна точна председателят на Европейския съвет е №1", каза той. Но по времето на Юнкер вероятно никой не е забелязвал разлики в статута на двамата, отбеляза "Политико".

ОТ ТУРЦИЯ: "Точка!"

Турция обвини Европейския съюз за конфузната ситуация.

"Разположението на местата за сядане беше направено в съответствие с предложението на ЕС. Точка. Нямаше да разкрием този факт, ако не бяха отправени обвинения срещу Турция," заяви външният министър Мевлют Чавушоглу.

Турският президент Реджеп Ердоган прецени, че председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не може да седи наравно с него, когато я прие вчера в двореца си в Анкара заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата