Медия без
политическа реклама

Украйна заяви, че е подготвена за пускането на Северен поток-2

Киев обяви, че ще има баланс, благодарение на подземните хранилища и европейската газотранспортна система

02 Март 2021Обновена

Киев се е подготвил за пускането на газопровода "Северен поток 2", заяви в интервю за "Украинская неделя" Андрей Коболев, ръководител на борда на "Нафтогаз Украйна", предава РИА Новости.
"Ако погледнете цифрите това лято, благодарение на нашите подземни хранилища и поради пълната интеграция в европейската газотранспортна система, ще имаме баланс на енергийните ресурси и ще ги получаваме на справедлива цена", казва мениджърът.

Коболев призна, че заради пускането на "Северен поток-2" Украйна рискува да загуби доходи от транзита и "компонент на безопасност", но увери, че в страната няма да им недостиг на газ.

"На газовия пазар ние сме относително защитени и дори прави реекспорт на газ от подземни хранилища. Но на пазара на електроенергия сега сме зависими от вноса от Беларус. Ако утре по някаква причина доставките от там спрат, страната може да се сблъска с проблеми, добавя шефът на "Нафтогаз".

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

Северен поток-2

"Северен поток 2" включва изграждането на два тръбопровода от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Капацитетът ще бъде 55 милиарда кубически метра газ годишно.
На неговото изпълнение се противопоставят САЩ, както и Украйна, Полша, Литва и Латвия, които наричат ​​проекта политически.

През декември 2019 г. Вашингтон наложи санкции на газопровода, в резултат на което швейцарският Allseas спря да полага. Работата продължи година по-късно: през декември 2020 г. корабът Фортуна положи 2,6 километра тръби в германските води. В резултат на това, според оператора на проекта Nord Stream 2 AG, остават около 148 километра от тръбопровода, които са останали недовършени от общата дължина на двете му линии от 2460 километра: 120 в датските води и 28 в Германия.

Полша и Украйна

Преди седмица полският външен министър Збигнев Рау и украинският му колега Дмитрий Кулеба призоваха американския президент Джо Байдън да "сложи край" на изграждането на Северен поток 2. Апелът им е публикуван в списание Politico.
Рау и Кулеба заявяват, че Русия прокарва своите интереси в света чрез енергийни доставки. Според министрите, на Москва е "позволено да отиде твърде далеч" при изпълнението на проекта.

"Призоваваме американския президент Джо Байдън да използва всички средства, с които разполага, за да предотврати завършването на проекта", пишат още те. Министрите подчертават, че тръбопроводът ще засили руския контрол върху доставките на газ за Европа и освен това ще убеди украинската общественост, че Западът не се интересува от собствените си принципи или сигурността и просперитета на Украйна.

Рау и Кулеба са сигурни, че позицията на Вашингтон е "критично важна при изпълнението на проекта, дори на фона на позицията на Германия, която изразява нейното съдействие".

Най-малко 18 европейски компании вече са се оттеглили от „Северен поток 2“ заради заплахата от американски санкции срещу участниците в проекта, твърди пък германският вестник Der Tagesspiegel. Сред фирмите, отказали да участват в проекта, са германските концерни Bilfinger SE и Munich Re Syndicate.

САЩ приеха редица закони, които предполагат санкции срещу участниците в „Северен поток 2“. Те са част от законите „За противодействие на американските противници чрез санкции“ и „За защита на европейската енергийна сигурност“.

Само преди дни Полша призова и Германия да спре проекта. "Северен поток 2" е антиевропейски проект, който би служил на агресивната политика на Русия към Европейския съюз, заяви премиерът на Полша и обвини Германия, че действа против интересите на общността.

"Време е да го спрете", написа тогава Матеуш Моравецки в "Туитър". Изказването му там е по повод на интервю на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер във вестник "Райнише пост". В него Щайнмайер обвърза изграждането на газопровода със смъртта на 20 милиона души в Съветския съюз при нахлуването на нацистка Германия по време на Втората световна война. "Ужасното кръвопролитие не оправдава грешки в политиката ни към Русия днес, но не бива да пренебрегваме по-широката картина", заяви Щайнмайер.

"Северен поток 2" не може да е компенсация за неплатените следвоенни дългове на Германия, реагира Моравецки. 

По същото време и Украйна критикува остро германския президент, защото тя ще загуби от транзитни такси за руския газ, а значителна част от милионите съветски жертви, за които Щайнмайер говори са били украинци.

 

 

Още по темата