Quantcast

Медия без
политическа реклама

Украйна иска подкрепа от Запада за изграждането на мощен флот

Германия е отказала доставка на оръжия за Киев

22 Авг. 2021
EPA/BGNES

Президентът на Украйна Владимир Зеленски обяви пред канцлера на Германия Ангела Меркел желанието на Киев да изгради “мощен флот”.

Зеленски обясни на Меркел, че разчита на подкрепата на Запада в това отношение.

"Изграждането на украинския черноморски флот е това, от което се нуждаем, за да деблокираме Азовския и Черноморския регион. Затова решихме да направим флота толкова мощен, колкото преди 30 години", каза президентът в неделя на брифинг след разговори с германския канцлер Ангела Меркел, която е на официално посещение в Киев.

Според Зеленски, това е особено необходимо, за да не може Русия "превърне Крим в самолетоносач". В тази връзка той отбеляза значението на подкрепата на Запада. "Тук имаме нужда от консолидация на международните партньори. В това отношение ние работим, получихме подкрепата на Обединеното кралство и се обърнахме към САЩ", каза Зеленски и добави, че ще проведе "съществен разговор" по тази тема по време на посещението му в САЩ в края на август.

Освен това Зеленски заяви, че Киев се е обърнал към Берлин по въпроса за доставките на оръжие, но „е получил отказ под една или друга форма“. В същото време, подчерта той, Украйна продължава да работи в тази посока. "Нуждаем се от много съществени неща. Разбираме в какъв план Германия трябва да ни подкрепи", добави украинският лидер.

Още по темата