Медия без
политическа реклама

Украйна и Балтика бойкотират срещата на ОССЕ заради Лавров

Те не желаят пуснатият да прелети над България руски външен министър да присъства в Скопие

28 Ноем. 2023
Преди няколко дни нежеланият в Европа Сергей Лавров (в средата) прие в Москва външни министри на страните от Арабската лига и Организацията за ислямско сътрудничество
ЕПА/БГНЕС
Преди няколко дни нежеланият в Европа Сергей Лавров (в средата) прие в Москва външни министри на страните от Арабската лига и Организацията за ислямско сътрудничество

Украйна, а малко по-късно и Балтийските държави, обявиха, че ще бойкотират срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Скопие тази седмица, след отправената покана към руския външен министър Сергей Лавров, който потвърди, че планира да присъства. Годишната министерска конференция в Скопие започва на 30 ноември, тъй като Северна Македония в момента е ротационен председател на европейския орган за сигурност.

Заради срещата подложенят на европейски санкции Лавров поиска от Северна Македония и България да отворят въздушното си пространство, за да може да лети до Скопие. Вчера България заяви, че разрешава през нейното въздушно пространство да прелети самолетът на Лавров, правейки дипломатическо изключение за "европейското небе", което е затворено за Русия заради инвазията ѝ в Украйна.

"Украинският външен министър Дмитро Кулеба ще бойкотира министерската среща на ОССЕ заради решението да се позволи на Лавров да присъства", заяви говорителят на украинското МВнР Олег Николенко.

Киев призова Русия да бъде изключена от ОССЕ, тъй като е отприщила най-голямата военна агресия в Европа след края на Втората световна война.

Часове по-късно Естония, Латвия и Литва също заявиха, че техните висши дипломати няма да присъстват на срещата в знак на протест срещу поканата към Лавров.

В съвместно изявление външните министри на балтийските държави заявиха, че планираното присъствие на Лавров "рискува да легитимира агресора Русия като законен член на ОССЕ, съставена от свободни нации", като добавиха, че са "решили да не присъстват" на срещата в македонската столица.

"Присъствието на Лавров омаловажава жестоките престъпления, които Русия продължава да извършва - каза естонският външен министър Маргус Цахкна на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел. - Мястото на Лавров е в специален трибунал, а не на масата на ОССЕ“.

Миналата година тогавашният председател на ОССЕ Полша отказа да позволи на Лавров да присъства, което предизвика гневна реакция от страна на Русия. 

 

ПОЗИЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел заяви, че не се предвижда двустранна среща с Лавров в Скопие.

"Но как може да ми задавате този въпрос, мисля, че отговорът ми е много ясен, защото България е членка на Европейския съюз и има много ясно прието поведение и начин, по който се отнасяме към такива срещи. И аз смятам да застана твърдо зад него, както го правя от ден първи, откакто съм външен министър. Благодаря", заяви тя в отговор на въпрос на БНР.

По-рано Габриел добави, че даденото разрешение за прелитане на руския самолет над българска територия не се отнася за членове на делегацията на руския външен министър, които също са санкционирани лица, съгласно действащото право на ЕС.

"Не всички членове на делегацията на руския министър на външните работи Сергей Лавров са получили разрешение да преминат през българското въздушно пространство за срещата на ОССЕ в Скопие. София никога не би си позволила да даде разрешение за прелитане през въздушното пространство, ако нямаме ясна представа за състава на делегацията. Затова, освен че разрешението е временно, точно за целта на срещата, също толкова беше важно да имаме пълен списък с делегацията и ясно сме казали, че когато в списъка има човек, който е включен в санкционните списъци на ЕС, той няма право да пътува", заяви тя на влизане на заседанието на министрите на външните работи на НАТО в Брюксел.

"Това сме и направили. Фактът че г-н Лавров може да пътува, е свързан с изключенията, които на него са дадени, бивайки в списъка за международни форуми, да може да участва. Затова и продължителността на това изключение е много ясно дефинирана - от три часа за заседанието до 72 часа", каза още Габриел.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ОССЕ, Скопие, Сергей Лавров

Още по темата