Медия без
политическа реклама

Турция задържа ключова фигура в "Ислямска държава"

02 Май 2021

Турската полиция е задържала една от ключовите фигури в терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД), съобщи вестник "Yeni Safak". Арестуваният е бил дясна ръка на ликвидирания преди 2 години главатар на ИД Абу Бакр ал-Багдади.

По-рано главната прокуратура на Турция съобщи за задържането на 25 роднини на ал-Багдади.

Операцията по арестуването на терориста е била проведена от полицията и сътрудници от националната разузнавателна служба на Турция в истанбулския район Аташехир. Задържаният, който е бил наблюдаван дълго време, е бил заловен на излизане от дома си. Полицията е направила обиск и е иззела мобилни телефони, компютърни файлове и снимки, на които терористът позира с изваден меч.

Според разследващите, арестуваният е влязъл в Турция преди 3 години с фалшиви документи за самоличност. През цялото време той е бил издирван с червена бюлетина от Интерпол. Терористът, чието име засега се пази в тайна, е отговарял за военната структура на ИД и е бил замесен в множество терористични актове в Сирия, започвайки от 2014 г. Освен това той е отговарял за военното обучение на членовете на групировката.

За ликвидирането на бившия главатар на ИД ал-Багдади обяви лично американският президент Доналд Тръмп през октомври 2019 г. Акцията бе проведена в сирийската провинция Идлиб, а Тръмп изказа благодарности за съдействието на Русия, Турция, Сирия и Ирак.

Още по темата