Quantcast

Медия без
политическа реклама

Турция преговаря с Украйна и още 9 страни да наеме земя

На нея Анкара ще отглежда култури като слънчоглед, царевица, памук, захарна тръстика, рапица и после ще ги пласира като износ

15 Юни 2022
Архив ЕПА/БГНЕС

Турските власти водят преговори с 10 държави, включително Украйна, за отдаване под наем на земя за селскостопанско производство. Планът е насочен главно към отглеждане в чужбина на култури, чието производство в Турция е невъзможно или затруднено поради климатични и други причини, съобщи вестник „Türkiye“, цитиран от БГНЕС.

"Турция задоволява вътрешното търсене на селскостопански продукти, но ако става дума за повече износ, трябва да се вземе под аренда земя в чужбина“, цитира вестникът думите на турския министър на земеделието и горите Вахит Киришчъ.

Според вестник „Hürriyet“, наред с Украйна преговори за отдаване под наем на земя се водят и с латиноамерикански и африкански държави. В чужбина се планира да се отглежда слънчоглед, царевица, памук, захарна тръстика, детелина, рапица, ананас, манго и авокадо. Голяма част от тях ще бъдат предназначени за износ. Проектите ще се изпълняват от частния сектор.

Вестникът отбелязва, че въпросът за отдаването под наем на земеделска земя е бил обсъден по време на неотдавнашното посещение на венецуелския президент Николас Мадуро в Турция. Министерството на земеделието на латиноамериканската страна е предложило на Турция да наеме 400 000 хектара земеделска земя. 

"Ако произведете 100 кг пшеница, можете да задържите 70 кг, а ние ще задържим 30 кг", цитира „Hürriyet“ думите на венецуелския министър на земеделието Вилмар Кастро Сотелдо. 

Още по темата