Quantcast

Медия без
политическа реклама

Турция кандиса Швеция и Финландия да влязат в НАТО

28 Юни 2022Обновена
Pixabay

НАТО обяви, че е постигнато споразумение между Турция, Швеция и Финландия Анкара да подкрепи членството на двете скандинавски държави в организацията. Това съобщи канцеларията на финландския президент. 

"Ще има церемония по подписването на споразумението и пресконференция на генералния секретар на НАТО", отбеляза пресслужбата. 

Швеция и Финландия ще си сътрудничат с Турция в борбата срещу тероризма, казват от канцеларията на Ердоган и посочват имената на три конкретни кюрдски организации, сред които и Работническата партия на Кюрдистан, която Турция смята за терористична организация. Турция ще бъде солидарна в борбата си срещу всички видове тероризъм, се казва в съобщението. Освен това Швеция и Финландия се споразумяха да не подкрепят сирийското крило на терористичната организация ПКК - YPG, както и Гюленистката терористична група (FETÖ) Трите страни проведоха днес в Мадрид преговори на високо ниво. 

Срещата на върха на НАТО в Мадрид ще реши утре дали да покани официално Финландия и Швеция да се присъединят към алианса.

"След среща в Мадрид делегациите на Турция, Швеция и Финландия подписаха споразумение, в което се отчитат изискванията на Турция за сигурност и Анкара вече е готова да подкрепи присъединяването на тези държави към алианса", заяви по-късно тази вечер генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Радвам се да обявя, че вече имаме споразумение, което проправя пътя на Швеция и Финландия към НАТО. Те подписаха меморандум, в който се отчитат опасенията на Турция, включително контролът върху търговията с оръжие и борбата с тероризма", заяви Столтенберг. "С оглед на постигнатия напредък Турция е готова да подкрепи присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО", каза той.

Столтенберг също така заяви, че Финландия и Швеция биха желали да работят с Турция за екстрадирането на обвинени в тероризъм, но решенията ще се вземат съгласно законите в тези държави.

„Включването на Финландия и Швеция в НАТО ще промени из основи ситуацията в Балтийския регион. С приемането на Финландия и Швеция НАТО ще покаже на руския президент, че вратата към НАТО е отворена”, каза още той.

 

Ключови думи:

Турция, Финландия, Швеция

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?