Quantcast
Трус от 5,8 по Рихтер доведе до разрушения и евакуация в Мелбърн | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Трус от 5,8 по Рихтер доведе до разрушения и евакуация в Мелбърн

Няма данни за жертви от необичайно мощното за Австралия земетресение
1 338
 ЕПА/БГНЕС

Силно земетресение разтърси югоизточната част на Австралия тази нощ. Трусът с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер е бил с епицентър на около 200 км североизточно от Мелбърн и е усетен най-силно именно във втория по големина град на континента.

Земетресението е станало около 9:15 ч. местно време в сряда близо до град Мансфилд, недалеч от столицата на щата Виктория. Сгради в мегаполиса са претърпели значителни щети. Трусът е довел до спиране на тока на много места. Наложила се е и евакуация на хора.

Кадри в социалните мрежи показват множество разрушени сгради, но няма данни за загинали или пострадали. Земетресението е усетено чак в Аделаида и Сидни.

Държавната служба за извънредни ситуации на щата Виктория предупреди жителите да бъдат нащрек за евентуални вторични трусове.

"Ако се намирате във Виктория, сте в опасност. Очаквайте вторични трусове, стойте далеч от повредени сгради и други опасности. Избягвайте да шофирате, освен в извънредни ситуации", заявиха властите.

Мощниите земетресения се считат за необичайно явление в Австралия, тъй като континентът се намира върху тектонична плоча. Мелбърн е вторият най-голям град на Зеления континент и в него живеят около 5 млн. души. В момента градът е в локдаун заради новата вълна от коронавирус.

Още

Две земетресения бяха регистрирани у нас - в София и Кърджали

04.10.2021

2362
САЩ подкрепиха сделката между Париж и Атина за бойни кораби

29.09.2021

Обновена

803
Защо една сделка за подводници толкова вбеси Франция

23.09.2021

Вашингтон пост

5681