Quantcast

Медия без
политическа реклама

Тръмп се изправи пред съда в Ню Йорк

02 Окт. 2023

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп пристигна за изслушване в съда в Ню Йорк, където се гледа гражданско дело за мошеничество, по което той и неговата Trump Organization са привлечени като обвиняеми. Според прокуратурата, Тръмп е надценявал състоянието си с милиарди долари годишно във финансовите отчети, представяни пред банки и застрахователи. Така в периода 2011-2021, Тръмп е получавал по-изгодни условия от банките.

Бившият президент нарече съдебния процес "продължение на лова на вещици, измама и постановка, в която участват расистки прокурор и нечестен съдия". Тръмп добави, че финансовите му отчети "са феноменални" и заяви, че "нито една банка не е била засегната, нито една банка не е пострадала". Освен това Тръмп поиска да се смени съдията, който се намесва в изборите за президент, които са догодина. В почивка по време на делото в Манхатън, Тръмп обясни, че съдията е отхвърлил 80 на сто от обвиненията срещу него, заради изтичане на давност.

Пред съда чакаха десетки журналисти, на които главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс обеща, че правосъдието ще възтържествува. "Посланието ми е просто: Без значение колко сте влиятелни, без значение колко пари смятате, че имате, никой не е над закона", добави Джеймс.

Очакват се встъпителните думи на обвиняемите. Съдебният процес ще продължи до 22 декември, обяви съдията. 

Преди да тръгне за Ню Йорк, Тръмп сложи автограф върху комбайн в Айова. Експрезидентът написа: "Мислите ли, че Байдън може да направи това? Не мисля."

За Тръмп обаче има и една положителна новина. Върховният съд на САЩ отказа да разглежда искане да се забрани на Тръмп да участва в президентските избори, защото е метежник. 

Още по темата