Quantcast

Медия без
политическа реклама

Тръмп иска от щатски служител да му намери гласове в Джорджия

Камала Харис обвини президента в злоупотреба с власт

04 Яну. 2021Обновена
БГНЕС

"Вашингтон Пост" съобщи, че има запис на разговор на президента Доналд Тръмп и държавния секретар на Джорджия Брад Рафенспергер, в който се чува как Тръмп иска да бъдат намерени гласове, които да докажат победата му.

От едночасовия телефонен разговор става ясно, че Тръмп е ядосан на Рафенспергер, защото е отказал да признае победата в Джорджия. Това е един от решаващите щати, който обаче Тръмп загуби на изборите на 3 ноември, и оттогава не спира с твърденията за изборни измами. "Хората в Джорджия са ядосани, хората в страната са ядосани. И няма нищо лошо в това да кажете, че сте преизчислили гласовете", казва Тръмп. Рафенспергер отговаря: "Господин президент, предизвикателството,  което стои пред вас, е, че данните, които имате, са грешни".

В друг откъс от разговора Тръмп казва: "Просто искам да намерите 11 780 гласа, което е с един повече от гласовете, които имаме. Защото спечелихме щата", и допълва, че Рафенспергер би трябвало да иска справедливи избори, тъй като самият той е републиканец, на което Рафенспергер отговаря, че проведените избори са били справедливи.

"Предстоят избори за сенатски места в Джорджия и заради това, което направихте с президента -  хората в Джорджия знаят, че това е измама - много няма да гласуват и много републиканци ще дадат отрицателен вот, защото не харесват това, което сторихте на президента", казва Тръмп на Рафенспергер, преди да добави, че републиканецът ще бъде "уважаван, наистина уважаван, ако проблемът се реши преди изборите".

Белият дом все още отказва да коментира случая, а от Си Ен Ен са се свързали с офиса на Рафенспергер за коментар.

Служители на щатския секретар са записали разговора с Тръмп в събота. Рафенспергер не е искал записът да бъде публикуван веднага, освен ако Тръмп не гo нападне в медиите, или не излъже за това какво точно са обсъждали. Записът е пуснат от в. ''Вашингтон Поуст“ няколко часа след като вчера Тръмп заяви в Туитър, че е разговарял с Рафенспергер по телефона в опит да го убеди да разгледа неоснователни конспиративни теории за вота през ноември. Според Тръмп Рафенспергер отказал да го направи. От своя страна секретарят на Джорджия отговаря: "С цялото ми уважение, но това, което казвате, не е вярно. Истината ще излезе наяве".

Рафенспергер, който е републиканец и поддръжник на Тръмп,  отхвърля твърденията на президента за изборни измами в Джорджия. Той е ръководил три различни преброявания на гласовете и е извършил няколко други проверки на процеса. Наскоро той възложи на Бюрото за разследвания на Джорджия да извърши проверка на системата за подписи в окръг Коб, която определи, че системата е 99,9% точна и не разкри доказателства за измама.

Новоизбраният вицепрезидент на САЩ Камала Харис обвини Тръмп в злоупотреба с власт, след като се появи записа. "Чували ли сте всички за този записан разговор? Разбира се, това беше гласът на отчаянието... Това беше явна и дръзка злоупотреба с власт от страна на президента на САЩ", каза Харис по време на митинг в Джорджия, предаде БГНЕС.

 

Федерален апелативен съд отхвърли искането на конгресмен от републиканците да бъде позволено на вицепрезидента Майк Пенс да отмени победата на президентските избори от 3 ноември на Джо Байдън в полза на действащия президент на САЩ Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

 

Още по темата