Медия без
политическа реклама

Съветничка на Орбан се отврати от „нацистката му реч“ и го напусна

Сътрудничката му подаде оставка заради речта в събота на унгарския премиер в Западна Румъния

27 Юли 2022
ЕПА/БГНЕС
Виктор Орбан

Дългогодишна сътрудничка и съветничка на унгарския министър-председател Виктор Орбан подаде оставка, като заяви, че думите на Орбан за неприемливостта на смесването на европейци с други раси са "чисто нацистка реч".

"Не разбирам как не сте забелязали, че речта, която произнесохте, беше чисто нацистка, достойна за Йозеф Гьобелс", така според унгарския новинарски сайт hvg.hu Жужа Хегедус обяснява постъпката си в писмото за оставка до Орбан, цитирано от Би Би Си и БГНЕС.

Хегедус познава Орбан от 20 години, а унгарският министър-председател е известен с антиимигрантските си възгледи, но съботните му забележки за смесването на расите изглеждат твърде скандални дори за дългогодишната му сътрудничка.

Орбан говори за расите в събота в град Бъйле Тушнад, който се намира в населената с етнически унгарци област в Западна Румъния. Той заяви, че европейските народи могат и искат да се смесват помежду си, но не трябва да се смесват с неевропейци.

"Искаме да се смесваме помежду си, но не искаме да се превърнем в смесени нации", каза министър-председателят. "Нациите, в които се смесват европейци и неевропейци, вече не са нации“, заяви десният премиер на Унгария.

Международният комитет на оцелелите от Аушвиц нарече речта на Орбан "глупава и опасна", а водеща унгарска еврейска организация също осъди изявлението.

В отговор на отиващата си съратничка Орбан заяви в Туитър, че тя напразно го подозира в "нацизъм".

"Знаете по-добре от всеки друг, че моето правителство в Унгария има политика на нулева толерантност както към антисемитизма, така и към расизма", пише той в отговор на Жужа Хегедус.

Говорителят на Орбан Золтан Ковач заяви, че пресата е създала скандал около "няколко остри реплики за имиграцията и асимилацията", като е пренебрегнала основните моменти в речта.

В събота Виктор Орбан говори наред с други неща за войната в Украйна - и заяви, че западната подкрепа за Украйна не помага, че санкциите срещу Русия не дават резултат и че е необходим мир по-скоро рано, отколкото късно.

Виктор Орбан поддържа сравнително добри отношения с Москва, въпреки че през последните осем години Унгария последователно гласуваше за санкциите на ЕС срещу Русия. От друга страна, именно Унгария на Орбан тази пролет се противопостави категорично на предложението на съюзниците от ЕС да се наложи ембарго върху руския петрол.

Според кореспондента на Би Би Си в Унгария Ник Торп оставката на Жужа Хегедус едва ли ще предизвика сътресения в унгарската политика. Дисциплината в партията на Орбан "Фидес" е силна и тази оставка е почти уникален случай.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?