facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Сърбия предупреди за "братоубийствена война" с Черна гора

Причината са задържани свещеници от сръбската православна църква
5 288
 архив
Ивица Дачич

Отношенията между Сърбия и Черна гора са стигнали до ръба на "братоубийствена война", предупреди сръбският външен министър Ивица Дачич пред сръбски медии. "Няма значение кой как ще нарече ситуацията, възникнала в последните дни, но тя е безпрецедентна", отбеляза той, цитиран от "Дневник".

Думите му са по повод протестите от последните дни в Черна гора и арестуваните епископ от Сръбската православна църква и 8 свещеници на 12 май. Това се случи, след като арестуваните заедно със сръбския митрополит Амфилохие поведоха улично шествие, въпреки ограниченията, наложени заради коронавируса. "Представете си сега ние да задържим мюфтии или епископи," каза Дачич и изтъкна, че в нито една държава досега не е арестуван епископ от СПЦ.

Междувременно черногорското издание "Виести" съобщи, че духовниците са били пуснати на свобода след изтичането на 72-часовата им мярка. Според сайта демонстранти, събрали се пред никшичката прокуратура, започнали да скандират "Победа", след като разбрали за решението. По думите на Йоаникие шествието било в прослава на Св. Василий, но бил изненадан, като видял колко хора обичат светеца.

24

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Полицията в Сърбия арестува посланика на Азербайджан

13.08.2020

4841 20
Мерките срещу коронавирус може да се затегнат в Солун

08.08.2020

399
Литературна война за роман на Яна Язова

05.08.2020

Обновена

АНИТА ДИМИТРОВА

1142 4

Коментари

dembik

И около тия сал едни враги.

Талибан

Причината са задържани свещеници от сръбската православна църква

Не става много ясно дали са задържани сръбски свещеници, или сръбската църква е задържала някакви свещеници. Нататък интригата се заплита:

 

Думите му са по повод протестите от последните дни в Черна гора и арестуваните епископ от Сръбската православна църква и 8 свещеници на 12 май.

Арестуван е епископ от Сръбската православна църква, но и някакви свещеници на 12 май???

Epikur

 

  Не знам, нито някой знае обективната истина в спора между двете бивши югославски републики, но това което всички знаем е, че бяха доста близки. Една православна вяра, един език, един поглед в бъдещето. Вярно сърбите са по-дейни, черногорците са известни с мързела си, но си бяха братски държави. Дори след разпадането на Югославия, двете останаха като една държава Сърбия и Черна гора. Доста възможна причина е, да се е намесила ръката на Чичо Сам. Сърбия се беше ориентирала към Русия, затова САЩ направиха максималното Черна гора да се ориентира към НАТО. Разделяй и владей е древен римски похват, САЩ са го прилагали неведнъж. Особено към повечето бивши съветски републики.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

но това което всички знаем е, че бяха доста близки.

 

Не близки! Те официално си бяха един народ с две държави. Исторически никога не са имали дрязги, противоречия, кой на кого дал език и т.н. Черна гора също пострада от НАТО.  Показателно е как "чичковците" за десетина години обърнаха черногорците с хастара навън. И сега ги включиха в гадна кампания за поставяне Сърбия на колене. Оттук нататък ще ги дресират да им станат най-големите душмани.

Сироко Леванти

Законът е над всички. В нормалните държави. Ако ще Исус да прави шествие, или Мохамед. Сръбските попове да спазват закона в Черна гора, или да си вървят в Сърбия, или в пандиза. Даже в Гърция арестуваха свой митрополит за служба в нарушение на закона, та в Черена гора няма да арестуват чужд...

Доста възможна причина е, да се е намесила ръката на Чичо Сам. Сърбия се беше ориентирала към Русия, затова САЩ направиха максималното Черна гора да се ориентира към НАТО. Разделяй и владей е древен римски похват, САЩ са го прилагали неведнъж. Особено към повечето бивши съветски републики.

По-вероятно е да е ръката на Дядя Ваня. Нали те организираха неуспешен преврат в Подгорица (като   неуспешния Новичок в UK). На кривите евразийци все Чичо Сам им виновен...

Калорифер

 

Сърбия и Черна Гора се разделиха по братски и съвсем добронамерено след референдум за независимост в Черна Гора.
И след преговори - съвсем мирни. Нещо като развод по взаимно съгласие.
 

Калорифер

 

Не
Когато големите пичове се месят, обикновено се лее кръв. На Чехите и словаците не им беше таман заедно. 
Изглежда и черногорците са предпочитали сами да се оправят.
 
Но там с Джуканович е по-друга историята.
 

levent

Свещениците са задържани защото провели шедтвие пренебрегвайки ограниченията, и добре е станало. Свещеници било православни, католически, или мюфтии или ходжи, никой не трябва да посмее да потъпка законите на светката страна. Докато стотици милиони души търпят лишения, не трябва да се правят каквито и да било  изключения за тези които се крият зад  знака на религията. Вярващите хора, какъвто съм и аз, може да се молят и у дома при тази ситуация, няма нужда някой да ги води

Каубой
снимка на Каубой

Сърбия е обкръжена! Да ги видя, война как ще правят. Явно духалес комумунисмос пак витае, но ще бъде избит от душите бързо и качествено. Путин л++++ помогай!

segal

Нулев шанс за СРЮ. Отцепиха Черна гора, за да няма Русия достъп до Средиземно море през СРЮ. 

nottheone

колега, изв., но ми стана любопитно как географски русия ще стигне до средиземно море през черна гора.

уточнявам: не съм русофоб, ни сърбофоб.

segal

Русия вече не може да ползва югославски военноморски пристанища на Средиземно море, защото СРЮ изчезна. Вече не може през Черно море и Дунава да мъкне разни работи до подводниците си в недостъпните вече пристанища на Черна гора. През същите пристанища снабдяваше сърбите по време на югоембаргото и бая народ измря избит от тях. Конфликтът на Балканите е замразен конфликт. Питай шефовете си, да ти обяснят повече. 

rorik

 

Ммм даа,

па рашките и черногорците не  са едно племе .

Рашките са дошли от Север . Австроунгарците  искаха да се разширят на юг и ползваха рашките .

 

 

samurai

След разкрития опит за държавен преврат организиран от Русия и Сърбия,черногорците са доста подозрителни!

rorik

Черногоеците немат ли си попове , та сръбите са още там??

Su38

Ох, аман от пат...и твърдения.

gayo

бе разбират сърбите от братоубийствени войни, хич да не е...

Drugomisle6t

Арестували сръбски владици. Брей, че възмутително! А  защо трябва да обичаме сърбите? Дали защото по време на Съединението през 1908 г., подтиквани от Русия, подло ни удариха в гръб? Дали защото с помощта на Коминтерна сърбизираха и отчуждиха от нас Македония? Дали защото откъснахи живо месо от България и тормозят българите в Западните покрайнини. Или защото учат децата си, че българите са неандерталци и варвари. А, сетих се защо трябва да ги обичаме – защото са гъсти с руснаците, а някои тук обичат Русия повече от България.

Epikur

 

  Другомислещ, в мое лице винаги ще се намери уважение към другомислещите. Няма да ме прочетеш като онези втвърдени склерозирали в някогашните си познания. Такива са най-досадни, друго мнение освен тяхното не се допуска. Но...има едно голямо НО. Уважавам само онези, чиито коментари се основават на точни факти, а не измислици и безпочвени съчинения. За какво Съединение през 1908 година пишеш? Аз ли съм изучавал друга История на България ?

 

Вова

Печатна грешка на колегата.

А всичко останало си е така. 

Другомислещия  👍

Нямаме по голям враг от сърбите за последните 140 години . Само кремлефили-национални предатели могат да симпатизират на Сърбия.

Epikur

 

  Сигурен ли си в това?  Ходил ли си в Сърбия, говорил ли си с обикновените хора там? По улици, пазари, ресторанти, кина, влизал ли си в техни домове? Аз съм го правил, още докато бяха в Югославия, също и по-скоро, дори миналата година. Не съм забелязал това отношение към нас, даже в онези години, когато най-подло се наведохме пред НАТО и се включихме чрез тях в разрушаването на държавата им. Но за сметка на това, добре познавам нашето отношение към тях, насаждано и надъхвано от политически изроди, винаги с цел, винаги използващи примитивния български национализъм, за да прокарват интересите си. Жалко че и тук има хора които оставят собствения си разум, собствения си анализ и светоглед, а мислят с онова които им "поставят" в мозъците и главите. И така им формират в главите "как следва да се мисли", кое е "правилната позиция"!  Факт е, че сърбите имат по-особено отношение към едни съседи, но те не са българите. Това са хърватите , с тях отношенията са доста сложни, но са двустранни и са още от ВСВ, а може би и преди това, още от създаване на Кралство Югославия.  Мога още много да напиша, но едва ли е необходимо. Още повече когато семето на истината се хвърля върху камениста почва...

Ференги

Drugomisle6t

👍

Сърбите са горд народ и биха могли да бъдат много добър комшия.

Но са войнолюбци алчни за чужда земя, досущ като ментора си Русия.

Хървати и черногорци са ми разказвали, че през ония СФРЮйски времена на практика армията и силовите ведомства са били "сръбски". Например в Риека, където имало 4 районни участъка и четирите милицейски началници, както и техните заместници били сърби, и само един хърватин успял да се издигне малко преди войната.

Така че сърбите все още смятат  бившата Югославия за "своя", така, както днешна Русия смята бившия СССР и соц лагера за исконно руска имперска земля заграбена от неблагодарни бивши васали.

 

Вова

Това че някой ходил на гости при приятели сърби не е важно. Народът в която и да е страна живее по едни и същи ежедневни правила. Колегата другомислещ пише за сърбизирането на стотици хиляди етнически българи,за заграбването на български земи,за унищожаването на българщината в Македония и тн.

За сведение,бил съм много пъти в Сърбия , даже точно по време на войната с хърватите. Видях как изглеждат националистичните им митинги в Београд,озверелите сръбски националисти с четнишките пилотки, даже видях и говорих с дезертьор от фронта. Той плачеше,спомняйки си зверствата срещу мирни жители във Вуковар.

Сърбите са народ с традиции в геноцида над други етноси. Начертанията на Гарашанин и картата на душановото кралство и днес са настолни документи за сръбските управници. Добре,че през 1999 им набиха яко каските,та поприклекнаха малко. 

Вова

**

Влез или се регистрирай за да коментираш