Медия без
политическа реклама

Сърбите се връщат принудително в казармата

Всеобщата военна служба ще трае три-четири месеца

30 Яну. 2024
Вучич инспектира поделението Топчидер
Президентство на Сърбия/ТАНЮГ
Вучич инспектира поделението Топчидер

Сърбия обмисля повторно въвеждане на задължителната военна служба, заяви нейният президент днес, мотивирайки се с напрежението на Балканите и другаде в Европа, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА 

Президентът Александър Вучич каза, че висшите армейски командири са му дали "силна аргументация" в полза на повторното въвеждане на задължителна военна служба, която беше отменена през 2011 г. в опит за професионализиране на въоръжените сили. Сръбският президент не уточни кога проектът ще бъде осъществен. Той каза, че националният парламент, който е доминиран от неговите съюзници, ще гласува предложението, което идва след дълга националистическа кампания в негова подкрепа.

"Ние не заплашваме никого“, каза Вучич, докато разгледа военна техника след среща с армейското командване в казармата Топчидер. "Днес, ако нямате (силна) армия, нямате държава", заяви Вучич.

"Ще видим дали (военната служба) ще продължи 90 или 100 дни, или може би 110 дни“, каза Вучич пред репортери. "Както и кога ще бъде въведена и как ще бъдат изпълнени финансовите и логистични предпоставки,“ добави сръбският президент.

Макар формално да е неутрална, сръбската армия поддържа тесни връзки с Русия, от която купува по-голямата част от оръжията си, включително бойни самолети и танкове. Въпреки че официално иска членство в Европейския съюз, Сърбия отказа да въведе санкции срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна. Напрежението се върти главно около бившата сръбска провинция Косово, която обяви независимост през 2008 г., но не е призната от Сърбия и съюзниците Русия и Китай.

Сърбия повиши няколко пъти бойната готовност на силите си на границата с Косово през последните няколко месеца. Тя също така поддържа добри отношения с НАТО, чиито мироопазващи войски са разположени в Косово от 1999 г., когато западният военен алианс се намеси, за да спре кървавите репресии на Сърбия срещу косовските албански сепаратисти. Друг нестабилен регион е Босна, където босненският сръбски сепаратистки лидер Милорад Додик заплашва да обяви контролираната от сърбите част от Босна за независима и да я обедини със съседна Сърбия. Додик придружи Вучич на срещата с командирите на армията днес, посочва агенцията.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Сърбия, армия

Още по темата