Медия без
политическа реклама

Съдът призна Тръмп за виновен в сексуално насилие и клевета

Ищцата е 79-годишната днес писателка Е. Джийн Керъл

09 Май 2023
79-годишната Е.Джийн Керъл (вляво) влиза в добро настроение в сградата на съда за началото на делото срещу Тръмп
ЕПА/БГНЕС
79-годишната Е.Джийн Керъл (вляво) влиза в добро настроение в сградата на съда за началото на делото срещу Тръмп

Федерално жури в Ню Йорк призна бившия президент на САЩ Доналд Тръмп отговорен за "сексуално малтретиране и насилствено докосване" на писателката Е. Джийн Керъл през 90-те години на ХХ век, както и за оклеветяването ѝ миналата есен, когато я обвини, че си е измислила всичко.

Присъдата дойде след по-малко от три часа обсъждане в Окръжния съд в Долен Манхатън. Деветчленният състав бе от шестима мъже и три жени.

79-годишната Керъл твърди, че Тръмп я е нападнал сексуално в съблекалнята на универсалния магазин Bergdorf Goodman в средата на 90-те години. Бившият президент обаче не можеше да бъде съден за изнасилване, тъй като давността за такова престъпление отдавна е изтекла. Но Керъл предяви граждански иск за побой и също така твърдеше, че Тръмп я е оклеветил, когато заяви, че тя си е измислила изнасилването. Общият иск е за $5 млн.

Карол седна на свидетелската скамейка, а също така и две други жени, които заявиха пред журито, че тя им е споделила веднага след предполагаемия инцидент, че Тръмп я е изнасилил. Те също така разказаха, че бившият президент ги е целувал и опипвал без тяхното съгласие преди години.

76-годишният Тръмп нарече обвиненията "пълна измама" и каза, че Керъл не е неговият "тип". Той не даде показания на процеса. Но части от показанията му, взети миналата есен от адвоката на ищцата, бяха представени пред съдебните заседатели по време на процеса и на заключителните пледоарии.

Всъщност след като Тръмп получи разрешение да свидетелства, адвокатите му не подадоха молба до крайния срок, определен от съдията - 17:00 ч в неделя. В Truth Social обаче бившият президент написа: „В очакване на решение на съдебните заседатели по фалшиво обвинение, в което аз, въпреки че съм настоящ политически кандидат и водя пред всички останали в двете партии, не ми е позволено да говоря или да се защитавам“.

Той добави, че ще „обжалва противоконституционното ми заглушаване, независимо от резултата!“

Последвайте ни и в google news бутон