Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съдът на ЕС отхвърли жалбата, че Австрия блокира Румъния за Шенген

Румънски евродепутат се оказа самотен пред европейския съд в Люксембург

30 Окт. 2023
Стопкадър от екрана
Румънският евродепутат Еуджен Томак изразява при всеки подходящ дебат в Европарламента възмущението си, че Румъния е спъвана за Шенген въпреки изпълнението на техническите критерии за членство

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли в петък като "явно недопустима" жалбата, подадена от румънския евродепутат Еуджен Томак срещу Съвета на ЕС заради нежеланието на Австрия да допусне Румъния в Шенгенското пространство. Той оспори гласуването в Съвета по правосъдие и вътрешни работи (ПВР) на 8 декември 2022 г., който отказа зелена светлина за Румъния (и България) поради липса на единодушие.

Съображението да не се приложи член 263 (Отмяна на правни актове) от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС) е, че процедурата за приемане на Румъния в Шенген още не е приключила и няма какво да се обжалва. Съдът признава, че съгласно присъединителния договор Румъния (както и България) е длъжна да влезе в Шенгенската зона, когато изпълни критериите за членство. Но за целта трябва да получи съгласие от всички държави, пред които не е поставен никакъв срок. Следователно процедурата не е завършена, а пред СЕС не може да се оспорва акт на Съвета на ЕС, който не е окончателен.

Румънският евродепутат, който е от групата на ЕНП, поиска от Европейският съд да бъде признат за привилегирован ищец въз основа на правото на евродепутатите да оспорват пред Съда на ЕС законодателни или незаконодателни актове, издадени от Съвета на ЕС и Европейската комисия. В решението си Съдът на ЕС отбелязва, че този статут не може да бъде предоставен на жалбоподателя, тъй като съгласно член 263 от ДФЕС той се признава само за държавите членки на ЕС, Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия.

Съдът на ЕС посочва в същото решение, че няма правомощия да даде на нито един от тези привилегировани кандидати срок да обжалва решението на Съвета по правосъдие и вътрешни работи от 8 декември 2022 г., когато Съветът на ЕС отхвърли влизането на Румъния и България в Шенгенското пространство, тъй като не беше постигнато единодушие, като Австрия и Холандия гласуваха против.

Еуджен Томак заяви вчера, че ще обжалва решението на Съда на ЕС. Той е убеден, че „има право на обжалване“ и „се надява, че друг съдебен състав ще разгледа този въпрос по-внимателно в съответствие с Договорите на ЕС и Шенгенското споразумение”. Евродепутатът призова румънското правителство, Европейската комисия и Европейския парламент да се намесят в този процес.

Комисията призна валидността на твърденията му, че Румъния е изпълнила техническите критерии за Шенген, но избра да не участва в делото, а румънското правителство също се въздържа от намеса. „Само няколко държави изразиха интерес, но без активна намеса“, заяви с огорчение той, цитиран от базирания в Брюксел сайт Юрактив.

Ако присъединяването на Румъния и България към Шенген не е в дневния ред на следващото заседание на Съвета през декември, „румънското правителство ще има възможност да оспори тази блокада“. „Тази намеса вече не може да бъде отхвърлена като недопустима, тъй като румънската държава има статут на привилегирован ищец“, добави Томак.

Премиерът Марчел Чолаку отказа да коментира решението на съда на ЕС, но повтори, че ще бъде използвана дипломация, за да се коригира „напълно несправедливото и неправилно“ мнение, изразено от австрийския канцлер Карл Нехамер.

Ключови думи:

Румъния, съд на ЕС

Още по темата