Медия без
политическа реклама

Столтенберг: Хакерските атаки са нападение срещу НАТО

Руски хакери атакуваха летища в САЩ

11 Окт. 2022Обновена
Pixabay

Хакерските атаки и хибридните заплахи срещу инфраструктурата се считат за нападение срещу НАТО и могат да задействат член 5 от договора за алианса. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на пресконференция. По негови думи в момена се провеждат учения и ще се повиши защитата на критичната инфраструктура.

"След саботажа на "Северен поток" ще увеличим присъствието си в Балтийско море и Северно море с над 30 кораба, подкрепени от самолети и подводни способности", каза още Столтенберг. Той определи заплахите на Путин да използва ядрено оръжие като опасни. "Следим ядрените сили на Русия и не виждаме промяна в готовността им", коментира Столтенберг.

По-рано днес сайтовете на няколко ключови летища в САЩ са станали обект на хакерски атаки от източник, намиращ се на територията на Русия. Киберпрестъплението е извършено в понеделник, съобщи руското издание на "Свободна Европа", позовавайки се на американски медии.

Атаките не са засегнали системите, отговарящи за контрола на въздушното движение и безопасността на полетите. За известно време обаче те напълно или частично са успели да блокират достъпа до интернет страниците на летищата, включително до информацията за пристигащи и заминаващи самолети.

Първият "превзет" обект е станало летище "Ла Гуардия" в Ню Йорк, след което са били атакувани летищата в Лос Анджелис, Чикаго, Атланта и Де Мойн.

Според специалиста Джон Халквист от американската фирма за киберсигурност Mandiant, който е говорил пред телевизия Ей Би Си, зад атаката най-вероятно стои руската хакерска група Killnet. По думите му няма доказателства за участие на руските власти в организирането на тези нападения.

Групата Killnet стана известна след началото на руската инвазия в Украйна с атаки срещу компютърни системи в съюзническите на Украйна страни. Наскоро тя пое отговорност за атаки срещу уебсайтове на американското правителство.

"За момента тези атаки не са причинили щети, но ние ще продължим да наблюдаваме внимателно", цитиран е говорител на федералната служба за транспортна сигурност на САЩ.

Лидерът на демократическото мнозинство в Сената на САЩ Чък Шумър пък смята, че тези атаки представляват реакция след взрива на Кримския мост.

"Очакваме нашите власти да потвърдят кой стои зад тези хакерски атаки и след това да предприемат подобаващи решителни действия, така че руснаците да знаят, че няма да им се размине", заяви сенатор Шумър.

Още по темата