Quantcast

Медия без
политическа реклама

Спасители извадиха над 10 000 жертви на труса в Турция и Сирия

В провинция Хатай извадиха 7-годишно момче оцеляло съвсем само̀ под отломките

08 Февр. 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС
Спасителните операции продължиха през цялата нощ

Докато спасителите продължават да се борят с лошото време, търсейки оцелели, броят на жертвите на мощното земетресение в Турция и Сирия надхвърли 10 000 души и продължава да расте.

В един от най-тежко засегнатите турски градове роднини на затрупаните се включиха в издирването с помощта на кирки и лостове. На фона на понижаващите се температури, шансовете за намиране на оцелели изглеждат мрачни. Над 7500 турски войници подпомагат издирвателните операции, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Две земетресения с магнитуд 7,8 и 7,5 по Рихтер удариха близо до Газиантеп, Турция, в ранните часове на понеделник - трусът засегна и съседната Сирия. Според ООН земетресението е довело до още по-голям хаос в Сирия. Хората в 70% от територията на страната вече се нуждаеха от хуманитарна помощ.

Броят на загиналите при земетресението в Турция нарасна на 8500 души,  съобщи турският вицепрезидент Фуат Октай. По думите му повече от 40 000 души са ранени под срутените 5775 сгради.

В съседна Сирия са загинали над 2500 души по данни на министерството на здравеопазването и на спасителната организация "Белите каски", които броят жертвите съответно в контролираните от правителството и от опозицията райони.

Във връзка с опустошителното земетресение телефонните компании предложиха безплатни разговори и съобщения в Турция и Сирия, за да могат семействата да поддържат връзка и спасителните дейности да продължат безпроблемно. Разговорите и съобщенията ще бъдат безплатни до 15 февруари.

По данни на Уницеф болниците в Сирия са претоварени с хора, страдащи от травми, счупени кости и разкъсвания. Според СЗО земетресението може да засегне до 23 млн. души в Турция и Сирия, предаде БТА.

Още 20 български спасители излитат тази сутрин от летище "Враждебна" със самолет "Спартан", за да се присъединят към екипите, които помагат при издирването на оцелели след земетресението в Турция.

"Снощи около 20 часа получихме искане от турската страна чрез турския посланик да изпратим още спасителни екипи. След бързата организация и координация с МВР екипите бяха осигурени. ВВС осигуриха транспорта и днес превозват около 20 спасители", каза министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Те отиват на същото място, на което са и вече изпратените екипи от Пожарна безопасност. Има остра нужда от спасителни екипи, които да търсят затрупани хора. "Доколкото ми е известно, утре ще има още един курс с около 30 медика в Адана", каза още министърът.

България е една от държавите, които първи се отзоваха след опустошителните трусове. Екипи и техника заминаха още на първия ден на трагедията и веднага се включиха в разчистването и издирването на хора под развалините. Доброволци също бързо се организираха с дарения и обучени хора. Създадени са и редица кампании за набиране на средства. От МЗ съобщиха, че екип от 30 медицински специалисти - травматолози, спешни медици и сестри, са в готовност да заминат за Турция и чакат инструкции за заминаването си от турските власти. 

СИРИЯ СЕ ОБЪРНА ЗА ПОМОЩ КЪМ ЕС

Сирия е изпратила днес до ЕС молба за съдействие на силите за гражданска защита заради земетресенията от началото на седмицата, съобщи еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич, цитиран от БТА.

Насърчаваме държавите от ЕС да откликнат, заяви той на пресконференция. Ленарчич уточни, че наложените през 2011 г. европейски санкции срещу Сирия не са пречка за осигуряването на помощта. Санкциите бяха наложени в отговор на жестоките репресии на сирийския режим срещу гражданското население, включително с химическо оръжие, и са насочени към държавното ръководство и неговите поддръжници, посочи еврокомисарят. Решително отхвърлям всякакви обвинения, че санкциите пречат за доставката на хуманитарна помощ, добави той.

Ленарчич поясни, че санкциите срещу Сирия предвиждат мерки срещу 291 лица и 70 организации, на които е наложен запор на имуществото и забрана за пътуване до ЕС. Забранени са също износът на оборудване за Сирия, което може да бъде използвано за репресии и проследяване, на петролни изделия, както и търговията със сирийски акции и на предмети от сирийското културно наследство.

Извадиха 7-годишно момче оцеляло съвсем само̀ 45 часа под отломките

 

Ключови думи:

земетресение, Турция

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?