Медия без
политическа реклама

Скопие прати протестна нота на София заради Джамбазки

Екатерина Захариева се оплака на словенския си колега от антибългарския център в Любляна

30 Март 2021Обновена
Ангел Джамбазки
БГНЕС
Ангел Джамбазки

Министерството на външните работи на Република Северна Македония изпрати протестна нота до българското министерство на външните работи във връзка с видеоклип, публикуван от члена на Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, съобщи БГНЕС.

Става дума за клип във "Фейсбук" с кадри от Скопие, Охрид и други градове и изявление на Джамбазки, че "Македония е българска, България е над всичко".

Скопие обяви, че ще информира институциите в ЕС. Според македонските власти подобни изявления не допринасят за усилията за задълбочаване на приятелството, добросъседството и сътрудничеството между двете страни. "Риториката, изразяваща териториални претенции към съседите, не е подходяща за съюзниците от НАТО и държавите-членки на Европейския съюз, което е и в разрез с идеалите и ценностите на Европейския съюз, с които и двете страни са силно ангажирани", се казва в изявлението на македонското МВнР.

Българското МВнР: Нямаме териториални претенции към други държави

От българската дипломатическа служба подчертаваха, че "посланията, изразени във видеоклипа, не изразяват официалната позиция на българското правителство". "България няма никакви териториални претенции към други държави и това е многократно декларирано", напомниха от родното МВнР.

В същото време от ведомството на Екатерина Захариева упрекнаха Скопие, че продължава да мълчи по повод антибългарските публикации на словенската неправителствена организация "Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания".

"Правителството в Скопие не само не осъди въпросните публикации, но нарече "реномиран" института, който напада с лъжи две държави-членки на ЕС: България и Германия. Забелязваме и пълното информационно затъмнение в медиите на Република Северна Македония относно българския демарш по повод словенската НПО, което свидетелства доколко властите в тази страна-кандидатка за Европейския съюз толерират плурализма и правото на свободно изразяване на мнение", заявяват от външното ни министерство.

София и Любляна за антибългарската агитация

Същия ден българският външен министър разговаря със словенския си колега Анже Логар по телефона. По време на разговора са били обсъдени и антибългарските публикации на споменатия "институт", които според София целят да " злепоставят България чрез невярна и манипулативно представена информация". "Логар увери Захариева, че словенското правителство не ползва анализите на този институт", съобщават от нашето външно министерство.

Напрежението продължава да расте

В последните дни напрежението между Скопие и София достигна нови върхове. Македонският посланик бе викан два пъти във външното министерство. Последно посланикът бе извикан заради публикация на Словенски мозъчен тръст, който нарече България "грозното лице на ЕС" и твърди, че българите са бивши богомили, македонци и турци, насилствено българизирани след Санстефанския мирен договор. Външно иска да знае дали Скопие плаща за тази клеветническа кампания.

През почивните дни имаше и скандал заради пратка от 920 български книги, която не бе допусната да мине македонската граница.

Има данни, че 36 души са викани за информативни разговори от македонските служби за сигурност през последния месец и са питани защо четат българска литература и като какви ще се декларират на преброяването. Това обясни пред "Нова тв" изследователят от БАН доц. Спас Ташев. Скопие отложи преброяването на населението заради пандемията. Според Ташев обаче това е направено, тъй като властите се страхуват, че много хора ще се обявят за българи.

Прочетете още:


Външно разобличи център за антибългарска агитация в Любляна

Радев: РС Македония да зачита правата на българите, за да влезе в ЕС

Германия помогна на България в евродебата за РС Македония

Още по темата