Quantcast
Външно разобличи център за антибългарска агитация в Любляна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Външно разобличи център за антибългарска агитация в Любляна

„Институтът” обявява българите за асимилирани богомили, македонци и турци, и може да е свързан с правителството в Скопие
Обновена
5 762
 БГНЕС
А само преди месец Екатерина Захариева проведе приятелска среща с колегата си от Скопие Буяр Османи.

И без това силно опънатите от края на миналата година отношения между България и Северна Македония са на път да се влошат още повече. Поводът този път са разкритията около антибългарската пропаганда на т.нар. "Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания", както и спряна от македонските гранични власт пратка с български книги.

От българското външно министерство съобщиха в събота, че по разпореждане на шефа на ведомството Екатерина Захариева е привикан временно управляващият посолството на Северна Македония у нас. На дипломата от Скопие ще му бъдат „поискани обяснения дали правителството на Република Северна Македония е свързано с клеветническата кампания, водена срещу България от словенския "Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания"”, обясняват от МВнР.

А по отношение на въпросния „институт” заявяват остро: „ ... организацията "Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания" публикува поредица от статии с явна цел да злепоставя и уронва престижа на страната ни, чрез невярна, изопачена и манипулативно представена информация”.

„Институтът”, базиран в Любляна, действа от дълго време и разпространява статии на английски език, представяни като „анализи” за обстановката в Западните Балкани, в частност за конфликта между България и Северна Македония. В коментарите се срещат твърдения като това, че до 1878 г. „тогавашната територия на България е населявана от богомили, македонци и турци, които по-късно, под силния натиск на новосъздадената държава, са насилствено българизирани”.

Инцидент на границата

От българското МВнР изразяват безпокойство и по повод на граничен инцидент, който описват като „дискриминационно действие” – в събота на границата между двете страни е спрян българският гражданин Виктор Стоянов, който се е опитал да внесе 920 български книги в Северна Македония. Книгите са били дарение за Българския културно-информационен център в Скопие.

В ранния следобед от външно министерство съобщиха, че Екатерина Захариева е изпратила спешно българския консул от посолството в Скопие на ГКПП Деве баир, за да съдейства на Стоянов. По-късно стана ясно, че консулът е претърпял неуспех и българските власти ще изпратят протестна нота заради абсурдното твърдение на македонските митнически служители, че за да пропуснат книгите е било необходимо предварително разрешение от външното министерство в Скопие, съгласувано с културното ведомство.

"С нотата посолството иска обяснение защо се налага специално разрешение за внос на литература от страна-членка на Европейския съюз, което не е регламентирано никъде и е абсурдно да се случва през 2021 г. в държава, която претендира, че иска да се присъедини към Европейския съюз", обясниха хода си от българската дипломатическа служба. И предупредиха: "Със скандалния акт на властите на Република Северна Македония ще бъдат запознати Европейската комисия и посолствата на държавите-членки на Европейския съюз в Скопие." 

Каракачанов в действие

Както се очакваше, незабавно се намеси и ВМРО. "Не един, не двама, трима съветника на премиера Заев са и ръководителите на това лобистко институтче, базирано в Любляна, което бълва от години огън и жупел срещу България. В последната им публикация България е представена като грозното лице на Европа. Според тях в България няма българи, а само богомили, турци и българизирани на сила македонци. Също така, за тях канцлерът Меркел е шеф на балканската мафия в ЕС и таи носталгия към нацизма и Адолф Хитлер. Спирам до тук ...", написа водачът на партията Красимир Каракачанов във Фейсбук.

След това директно заплашва Скопие: "Тези удбашки, наследени от Титова Югославия, номерца няма как да минат, дрУгари и дрУгарки. Искам да Ви кажа, да си знаете, че докато ме има мен, докато ВМРО съществува, а съм сигурен и докато в България има българи, тази Ваша омраза към всичко българско, съчетана с комплексарска наглост и лицемерие няма да ги бъде никога в ЕС."

Глас от Европарламента

Включи се и евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, който активно се занимава с македонската тема. "Премиерът Зоран Заев и правителството на РС Македония трябва незабавно да се дистанцират от провокациите. Той трябва ясно да каже какви са взаимоотношенията със словенския “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания”, какво им се плаща и колко досега е било платено ... Заев трябва да разкрие в какви договорни отношения е с този институт и дали хората в него са били и все още са негови съветници", обяви Ковачев пред БГНЕС.

Евродепутатът се закани, че ще запознае колегите си със случая.

Още

Дипломатите излизат на протест заради ниски заплати

01.12.2022

73
Стреляха по българския клуб "Цар Борис III" в Охрид

24.11.2022

Обновена

1330
Северна Македония забрани създаването на ново българско сдружение

31.10.2022

5914