Медия без
политическа реклама

Външно разобличи център за антибългарска агитация в Любляна

„Институтът” обявява българите за асимилирани богомили, македонци и турци, и може да е свързан с правителството в Скопие

27 Март 2021Обновена
А само преди месец Екатерина Захариева проведе приятелска среща с колегата си от Скопие Буяр Османи.
БГНЕС
А само преди месец Екатерина Захариева проведе приятелска среща с колегата си от Скопие Буяр Османи.

И без това силно опънатите от края на миналата година отношения между България и Северна Македония са на път да се влошат още повече. Поводът този път са разкритията около антибългарската пропаганда на т.нар. "Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания", както и спряна от македонските гранични власт пратка с български книги.

От българското външно министерство съобщиха в събота, че по разпореждане на шефа на ведомството Екатерина Захариева е привикан временно управляващият посолството на Северна Македония у нас. На дипломата от Скопие ще му бъдат „поискани обяснения дали правителството на Република Северна Македония е свързано с клеветническата кампания, водена срещу България от словенския "Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания"”, обясняват от МВнР.

А по отношение на въпросния „институт” заявяват остро: „ ... организацията "Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания" публикува поредица от статии с явна цел да злепоставя и уронва престижа на страната ни, чрез невярна, изопачена и манипулативно представена информация”.

„Институтът”, базиран в Любляна, действа от дълго време и разпространява статии на английски език, представяни като „анализи” за обстановката в Западните Балкани, в частност за конфликта между България и Северна Македония. В коментарите се срещат твърдения като това, че до 1878 г. „тогавашната територия на България е населявана от богомили, македонци и турци, които по-късно, под силния натиск на новосъздадената държава, са насилствено българизирани”.

Инцидент на границата

От българското МВнР изразяват безпокойство и по повод на граничен инцидент, който описват като „дискриминационно действие” – в събота на границата между двете страни е спрян българският гражданин Виктор Стоянов, който се е опитал да внесе 920 български книги в Северна Македония. Книгите са били дарение за Българския културно-информационен център в Скопие.

В ранния следобед от външно министерство съобщиха, че Екатерина Захариева е изпратила спешно българския консул от посолството в Скопие на ГКПП Деве баир, за да съдейства на Стоянов. По-късно стана ясно, че консулът е претърпял неуспех и българските власти ще изпратят протестна нота заради абсурдното твърдение на македонските митнически служители, че за да пропуснат книгите е било необходимо предварително разрешение от външното министерство в Скопие, съгласувано с културното ведомство.

"С нотата посолството иска обяснение защо се налага специално разрешение за внос на литература от страна-членка на Европейския съюз, което не е регламентирано никъде и е абсурдно да се случва през 2021 г. в държава, която претендира, че иска да се присъедини към Европейския съюз", обясниха хода си от българската дипломатическа служба. И предупредиха: "Със скандалния акт на властите на Република Северна Македония ще бъдат запознати Европейската комисия и посолствата на държавите-членки на Европейския съюз в Скопие." 

Каракачанов в действие

Както се очакваше, незабавно се намеси и ВМРО. "Не един, не двама, трима съветника на премиера Заев са и ръководителите на това лобистко институтче, базирано в Любляна, което бълва от години огън и жупел срещу България. В последната им публикация България е представена като грозното лице на Европа. Според тях в България няма българи, а само богомили, турци и българизирани на сила македонци. Също така, за тях канцлерът Меркел е шеф на балканската мафия в ЕС и таи носталгия към нацизма и Адолф Хитлер. Спирам до тук ...", написа водачът на партията Красимир Каракачанов във Фейсбук.

След това директно заплашва Скопие: "Тези удбашки, наследени от Титова Югославия, номерца няма как да минат, дрУгари и дрУгарки. Искам да Ви кажа, да си знаете, че докато ме има мен, докато ВМРО съществува, а съм сигурен и докато в България има българи, тази Ваша омраза към всичко българско, съчетана с комплексарска наглост и лицемерие няма да ги бъде никога в ЕС."

Глас от Европарламента

Включи се и евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, който активно се занимава с македонската тема. "Премиерът Зоран Заев и правителството на РС Македония трябва незабавно да се дистанцират от провокациите. Той трябва ясно да каже какви са взаимоотношенията със словенския “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания”, какво им се плаща и колко досега е било платено ... Заев трябва да разкрие в какви договорни отношения е с този институт и дали хората в него са били и все още са негови съветници", обяви Ковачев пред БГНЕС.

Евродепутатът се закани, че ще запознае колегите си със случая.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата