Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сирия: САЩ са пирати, Турция - агресори, а Израел - терористи

След среща със Сергей Лавров в Москва, сирийският външен министър се оплака, че крадат с оръжие нефта на страната му

23 Дек. 2019
БГНЕС архив

Сирийските власти оценяват като пиратство действията на САЩ спрямо природните ресурси на страната, заяви вицепремиерът и външен министър Уалид Муалем на срещата му в Москва с външния министър Сергей Лавров, предава БГНЕС

„Крадат недрата на сирийския народ, неговите нефтени богатства. Това правят САЩ. Смятам това грабителство за пиратство, защото то се извършва с използването на оръжие”, посочва Муалем.

Той добавя, че едновременно с това северна Сирия е подложена на агресия от страна на Турция. „Турция потъпква и посяга на нашето единство и териториална цялост. Това е агресия", подчерта гостът.

Той разкрива, че преди 4 дни е бил нанесен ударът срещу рафинерията край град Хомс от безпилотници, излетели от американската база в Ет-Танф.

„Искам да отбележа, че всичко това става през зимата, когато много са ни необходими и нефтът, и газът. А вчера Израел извърши нападение срещу САР, изстрелвайки ракети срещу обекти в Дамаск и покрайнините".

„Сирия продължава да изпитва върху себе си американо-турско-израелския заговор, в който участват и някои държави от региона, и тези страни пречат на нашата работа, на нашето взаимодействие, включително с Русия и други приятелски държави за изкореняването на тероризма в САР", отбеляза сирийският министър.

По-рано сирийското министерство на петрола съобщи, че атаката срещу рафинерията в Хомс е извършена от терористи. От строя са извадени няколко производствени участъци. 

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?