Медия без
политическа реклама

Шест партии се обединиха срещу Ердоган в Турция

06 Яну. 2023
БГНЕС

Шестимата турски опозиционни лидери се обединиха с намерението да свалят от власт президента Реджеп Тайип Ердоган и да върнат парламентарната система в Турция. Това става ясно от изказване на Ахмет Давутоглу, бивш сътрудник на Ердоган и настоящ лидер на Партията на бъдещето, участваща в неформалната опозиционна коалиция, пише в. "Дикен".

Президентските избори в Турция  би трябвало да са на 18 юни т.г., но управляващата партия предлага те да бъдат преместени за по-ранна дата - 7 или 14 май. 

В предаване по Halk ТV Давутоглу коментира десетата среща на шестимата опозиционни лидери, която се състоя вчера. Той заяви, че когато те дойдат на власт, президентът и неговите заместници ще ръководят администрацията, но председателите на шестте опозиционни сили също ще имат право да подписват всяко стратегическо решение.

Давутоглу разкри, че 6-те се разбрали кой да е кандидат за президент, но отказа да назове име. "Ще има съвместен процес, в който тежестта пада върху президента и неговите заместници. Независимо дали председателят ще бъде някой отвътре или отвън, (партийните) председателите ще участват в процеса на вземане на решения. Председателите ще имат правомощията да подписват всяко стратегическо решение като президента", каза той.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата