Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шест партии се обединиха срещу Ердоган в Турция

06 Яну. 2023
БГНЕС

Шестимата турски опозиционни лидери се обединиха с намерението да свалят от власт президента Реджеп Тайип Ердоган и да върнат парламентарната система в Турция. Това става ясно от изказване на Ахмет Давутоглу, бивш сътрудник на Ердоган и настоящ лидер на Партията на бъдещето, участваща в неформалната опозиционна коалиция, пише в. "Дикен".

Президентските избори в Турция  би трябвало да са на 18 юни т.г., но управляващата партия предлага те да бъдат преместени за по-ранна дата - 7 или 14 май. 

В предаване по Halk ТV Давутоглу коментира десетата среща на шестимата опозиционни лидери, която се състоя вчера. Той заяви, че когато те дойдат на власт, президентът и неговите заместници ще ръководят администрацията, но председателите на шестте опозиционни сили също ще имат право да подписват всяко стратегическо решение.

Давутоглу разкри, че 6-те се разбрали кой да е кандидат за президент, но отказа да назове име. "Ще има съвместен процес, в който тежестта пада върху президента и неговите заместници. Независимо дали председателят ще бъде някой отвътре или отвън, (партийните) председателите ще участват в процеса на вземане на решения. Председателите ще имат правомощията да подписват всяко стратегическо решение като президента", каза той.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?