Медия без
политическа реклама

Северна Корея изстреля ракета, способна да порази САЩ

За няколко часа КНДР прати две ракети в Японско море

18 Дек. 2023
Телевизия на КНДР
Изстрелване на балистична ракета с далечен обсег "Хвасонг-18"

Северна Корея изстреля втора балистична ракета в посока Японско море за няколко часа, съобщи генералният щаб на южнокорейската армия, цитиран от Ройтерс и БТА.

Тя е била изстреляна от района на Пхенян и е прелетяла около 1000 км, се посочва в изявление на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея.

Японската брегова охрана съобщи, че ракета е паднала в морето западно от Хокайдо около час след изстрелването ѝ.

Според източници на телевизия Ен Ейч Кей (NHK) от японското правителство максималната височина, която е достигнала, е била 6000 км и че най-вероятно да става въпрос за междуконтинентална балистична ракета. Японският заместник-министър на отбраната Шинго Мияке каза пред журналисти, че обсегът на ракетата може да бъде над 15 000 км и  да достигне всяка точка на САЩ. Той допълни, че полетът ѝ е продължил около 73 минути. Голямата височина се обяснява с почти вертикалната балистична крива. При поразяване на цели на земята траекторията е по-полегата.

Часове по-рано Северна Корея изстреля към Японско море балистична ракета с малък обсег.

Премиерът на Япония Фумио Кишида обяви, че свиква съвета за национална сигурност във връзка с последните севернокорейски ракетни изпитания.

Говорител на Държавния департамент на САЩ подчерта, че действията на Пхенян нарушават множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН, представляват заплаха за съседните страни и подкопават сигурността в региона.

Ключови думи:

Северна Корея, ракета

Още по темата