Медия без
политическа реклама

САЩ удариха ирански обект в Сирия, но преди това предупредиха Русия

Според Лавров предупреждението е станало само 4-5 минути по-рано, а Вашингтон благодари на кюрди и иракчани

26 Февр. 2021Обновена
ЕПА БГНЕС архив

САЩ извършиха въздушен удар срещу съоръжение в Сирия, което може да принадлежи на иранските военни, съобщи Ройтерс, цитирана от БГНЕС.  Въздушният удар е отговор на поредица от нападения, извършени срещу американски цели в Ирак, а американският президент Джо Байдън лично е одобрил въздушния удар.

На 22 февруари така наречената „Зелена зона” на Багдад беше подложена на ракетен обстрел. Според телевизионния канал Al Arabiya в този район на града, където са разположени правителствени агенции и чуждестранни дипломатически мисии, включително американското посолство, са изстреляни поне три ракети. Две ракети паднаха вътре в зоната, а трета отвън. При атаката нямаше жертви.

По-рано през февруари районът на летище Ербил в Иракски Кюрдистан, където се намира военна база, използвана от американските военни, също бе подложен на ракетен обстрел. В атаката загина цивилно лице и бяха ранени американски войник и няколко американски специалисти.

При сегашните американски удари са били убити най-малко 17 проирански бойци, съобщи Сирийската обсерватория за правата на човека /SOHR/, цитирана от Франс прес. "Ударите унищожиха три камиона, превозващи боеприпаси ... Имаше много жертви. Предварителните индикации са, че са убити най-малко 17 бойци, всички членове на Народните мобилизационни сили", каза директорът на SOHR Рами Абдул Рахман, позовавайки се на данни на коалицията от проирански паравоенни формирования.

Операцията изпраща недвусмислено послание: президентът Байдън ще действа, за да защитава военнослужещите на САЩ и коалицията. Едновременно с това действахме целенасочено, с цел да се понижи напрежението като цяло както в Източна Сирия, така и в Ирак", обяви американското министерство на отбраната. "При ударите по-конкретно са разрушени множество обекти, намиращи се на граничен контролно-пропускателен пункт, използван от редица подкрепяни от Иран радикални групировки, включително "Катаиб Хизбула" и "Катаиб Саид аш Шухада", твърди Вашингтон.

Пентагонът определи вчерашната атака като пропорционална ответна мярка. Преди да нанесат ударите, САЩ са се консултирали с коалиционните си партньори - това станало в рамките на "дипломатически мерки".

САЩ са предупредили и Русия няколко минути преди да нанесат въздушните си удари в Сирия, заяви в същото време руският министър на външните работи Сергей Лавров, но определи този срок като недостатъчен. Лавров призова Вашингтон да поднови контактите с Москва за Сирия, за да разясни позицията на новия американски президент Джо Байдън по въпроса.

Русия следи внимателно развоя на събитията и поддържа връзка със сирийското правителство, каза и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Вашингтон по надлежен начин уведоми Москва за удара си срещу проирански групи в Сирия. Това заяви на брифинг за журналисти говорителят на Пентагона Джон Кърби, коментирайки изявлението на руския външен министър Сергей Лавров, че руската армия е била предупредена от американската страна за предстоящия въздушен удар четири или пет минути преди неговото стартиране . 

"По същество те бяха уведомени по каналите на механизма за предотвратяване на конфликти, така че съм благодарен на него (Лавров), че е готов да потвърди това. Направихме това, което според нас е правилното уведомяване ", каза Кърби. „Без да навлизам в подробности, ще кажа, че не бива да изненадваме никого, че ще правим необходимото, за да уведомяваме, но ще направим и необходимото, за да защитим нашите сили, а в случая ВВС, които нанесоха този удар. Това е проблем със сигурността, който приемаме много сериозно ", каза той.

Последният въздушен удар на САЩ срещу Сирия е нелегитимен, тъй като това всъщност е бомбардировка на територията на суверенна нация, заяви часове по-рано Владимир Джабаров, зам.-ръководител на комисията по международни дела на руската Дума, цитиран от БГНЕС.

"Това е абсолютно незаконно, тъй като става въпрос за бомбардировка на територия на суверенна държава", каза Джабаров. Той изрази убеждението, че Сирия може да поиска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН за обсъждане на инцидента. "Сирия има пълното право да го направи", добави Джабаров, като отбеляза, че инцидентът може да "доведе до ескалация на насилието в целия регион".

Часове по-късно обаче и Лавров, и Песков не бяха толкова крайни.

Иракчани и кюрди помогнали на САЩ за ударите в Сирия 

Иракските и кюрдските партньори на САЩ подпомогнаха събирането на необходимата информация за нанасянето на въздушния удар срещу проирански групи в Сирия, разкри още на брифинга за журналисти говорителят на Пентагона Джон Кърби. „Искам да отдам почит на нашите иракски и кюрдски партньори за невероятната разузнавателна работа, която позволи на САЩ да бъдат убедени, че тези две групи са били отговорни (за нападенията)… Не е тайна, че те са били свързани с Иран", каза той. 

Говорителят на Пентагона също така отбеляза, че "всички (поразени) сгради се намират в един и същ комплекс", добавяйки, че "те са били използвани от тези групи за улесняване на движението на ресурси, материали и оръжия в Ирак за извършване на атака там".

 

Още по темата