Медия без
политическа реклама

САЩ убедиха Израел да бие "Хамас" на почивки по 4 часа

Три часа преди всяка пауза ще има предупреждение населението да се готви за бягство

09 Ноем. 2023
Над Северна Газа се издига дим след израелска бомбардировка
ЕПА/БГНЕС
Над Северна Газа се издига дим след израелска бомбардировка

Израел се съгласи да започне ежедневни четиричасови военни паузи в северната част на Газа, за да позволи на хората в района да избягат от войната с „Хамас“, съобщи Белият дом.

"Израел ще започне да прилага четиричасови "паузи" в районите на северната част на Газа всеки ден, като съобщението ще бъде направено три часа преди това", заяви пред репортери говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, цитиран от БГНЕС.

По думите му паузите са резултат от обсъжданията между официални представители на САЩ и Израел през последните дни, включително между Джо Байдън и Бенямин Нетаняху.

"Израелците ни казаха, че няма да има военни операции в тези райони по време на паузата и че този процес започва днес. Разбрахме, че Израел ще започне да прилага четиричасови паузи в районите на северната част на Ивицата Газа, като съобщението ще бъде направено три часа по-рано."

Той определи новината като "значителни първи стъпки" и че САЩ "биха искали те да продължат толкова дълго, колкото е необходимо".

Кърби каза още, че прекратяването на огъня между Израел и бойците на "Хамас" не е на дневен ред, защото това би помогнало на "Хамас" и "би легитимирало това, което те направиха на 7 октомври, а ние просто няма да търпим това в този момент".

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че в момента "няма възможност" за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас" в Ивицата Газа.

"Няма. Никаква възможност", заяви Байдън пред репортери, докато напускаше Белия дом за пътуване до Илинойс, когато бе попитан за шансовете за прекратяване на огъня.

Ръководителите на израелските и американските разузнавателни служби са били в Катар за разговори относно "потенциална хуманитарна пауза" във войната съобщи служител, запознат с посещението.

Директорът на ЦРУ Бил Бърнс и Давид Барнеа, ръководител на израелската шпионска агенция "Мосад", "са на посещение в Доха за тристранни разговори с катарците, за да уточнят подробностите по потенциална хуманитарна пауза, която би довела до освобождаване на заложниците и навлизане на повече помощи в Газа", заяви служителят, пожелал анонимност поради деликатността на въпроса.

"През последните няколко дни разговорите напредват добре към постигане на споразумение", каза служителят.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Израел, Хамас