Медия без
политическа реклама

САЩ стоварват още 20 000 войници в Европа за рекордни военни маневри

Сега има повече американски войски, отколкото през годините от началото на века, обяви пред Европейския парламент Йенс Столтенберг

21 Яну. 2020

Военното присъствие на САЩ в Европа достигна рекордно ниво от края на века, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместно заседание на Комисията по външни работи на Европейския парламент и подкомисията по отбрана и сигурност, цитират думите му ТАСС и Агенция Фокус.
"Сега в Европа има повече американски войски, отколкото през годините от началото на века. След няколко седмици ще започнат най-големите учения" Defender 2020 ", в които 20 хиляди военнослужещи ще дойдат в Европа от САЩ", каза той. След Студената война САЩ обосновано намалиха военното си присъствие в Европа. А сега в Европа има повече от всякога американски войници и оръжия. "

„Парадоксът е, че въпреки всичките ни различия, ние сега работим повече заедно от всякога“, каза той. Столтенберг също призова европейските парламентаристи да споделят неговата гледна точка, че ЕС се нуждае от НАТО и участието на САЩ (както и на Канада и Турция) във възпирането на Русия и в "диалога с нея за контрол на оръжията", в борбата срещу тероризма, както и в търсенето на отговори на предизвикателства от Китай.
Столтенберг не спомена в речта си конкретни цифри за размера на американските военни в Европа днес. Ученията Defender 2020 ще бъдат най-големите маневри на САЩ в Европа за 25 години. Както военен източник в НАТО обясни по-рано пред ТАСС, това ще бъдат именно американските маневри под американското командване. Структурите на Северноатлантическия алианс ще играят подчинена роля по време на ученията, ангажирани в логистиката и координацията на контингентите от 17 държави партньори на САЩ, които ще участват в маневрите. Общо 37 хиляди души ще бъдат включени в тях. Учението ще започне през март, Германия ще бъде център на тяхното провеждане, въпреки това различни елементи от тези маневри ще се проведат на територията на 10 държави от НАТО, включително в близост до руските граници в Полша и балтийските страни.

Още по темата