Медия без
политическа реклама

САЩ се отказват от допълнителни санкции за "Северен поток-2"

22 Юни 2021
архив

САЩ не смятат, че има шансове за спиране на проекта за газопровода "Северен поток-2" по пътя на санкции, заяви и.д.помощник държавен секретар по въпросите на Европа и Евразия Филип Рийкър. Той говори по време на телефонен брифинг във връзка със започващото от днес до 29 юни посещение на държавния секретар Антъни Блинкен в Берлин, Париж, Рим и Ватикана. 

"Позицията на САЩ за "Северен поток-2" остава пределно ясно в светлината на решенията ни за санкции. Ние ще продължим да подчертаваме, че смятаме тръбопровода за руски геополитически проект, който заплашва европейската енергийна сигурност и подкопава безопасността на Украйна и други източноевропейски страни, включително източния фланг на НАТО - заяви Рийкър. - САЩ наложиха санкции на 4 руски юридически лица, участващи в дейностти, които попадат под ударите на закона за санкциите, включиха в списъка и 4 руски плавателни съда."

"Строителството на газопровода бе завършено на повече от 90%, когато американската администрация встъпи в длъжност през януари. Смятаме, че (беше трудно) да предотвратим строителството на тръбопровода чрез санкции, затова отложихме определени санкции, за да достигнем до нещо позитивно в тази трудна ситуация, отколкото да нанесем вреда в отношенията с европейските съюзници по пътя на допълнителни санкции", каза още Рийкър.

По неговите думи, САЩ възнамеряват да взаимодействат с Германия по дипломатически път и да предприемат стъпки "за намаляване на рисковете, произтичащи от газопровода по отношение на Украйна и европейската енергийна безопасност".

"Ще продължим обсъжданията в Берлин, както и дипломатическите преговори с Украйна, а също и със страните от Централна и Източна Европа по въпроса за тръбопровода и енергийната сигурност", добави Рийкър.

Още по темата