Quantcast

Медия без
политическа реклама

САЩ проверяват данни за изтичане на радиация от китайска АЕЦ

Имало е дори спешни заседания в американския Съвет за национална сигурност, твърди още CNN

14 Юни 2021
cnn

Американското правителство проверява от една седмица доклад за теч в китайска атомна централа, след като френска компания, която притежава и помага да се експлоатира съоръжението, е предупредила за "непосредствена радиологична заплаха", съобщава Си Ен Ен (CNN).

Предупреждението от френска страна дошло и с обвинение към китайските власти. Според официалния сигнал нивата на позволената радиация постоянно се вдигали, за да се избегне спиране на цялата централа.. В противен случай АЕЦ трябвало да бъде спряна - нещо, което Пекин се опитва да избегне на всяка цена.

Въпреки това Вашингтон отбелязва, че състоянието на ядрената централа все още не е достигнало критични нива. Според американските власти ситуацията не представлява критична заплаха за работниците в съоръжението или за Китай като цяло. Ако течът продължи, без да бъдат взети мерки, нивата на радиационно замърсяване биха могли да достигнат и опасни за човека нива, смятали американските експерти.

Загрижеността обаче беше толкова значима, че Съветът за национална сигурност проведе много заседания миналата седмица, докато наблюдаваше ситуацията, включително две на ниво заместник и друга среща на ниво помощник-секретар в петък, която беше водена от старшия директор на NSC за Китай Лаура Розенбергер и старши директор за контрол на оръжията Малори Стюарт, твърди Си Ен Ен.
Администрацията на Байдън е обсъждала ситуацията с френското правителство и техните собствени експерти от Министерството на енергетиката, съобщиха източници. САЩ също са били в контакт с китайското правителство, казали пред телевизията американски служители, въпреки че степента на този контакт не е ясна.

В официално китайско съобщение се посочвало, че няма авария на територията на АЕЦ-а.

Китай е една от държавите, които силно разчитат на атомната енергия за мирни цели. В страната функционират 16 атомни електроцентрали с общо 49 реактора.

Си Ен Ен отбелязва, че е необичано за чуждестранна компания да търси помощ от американското правителство, докато нейният партньор в лицето на държавна китайска компания не признава съществуването на проблем. Това поставя Съединените щати в сложна ситуация, ако течът от ядрената централа продължи и проблемът се задълбочи, ако не се вземат своевременно мерки, коментира телевизията.

 

 

 

 

Още по темата