Медия без
политическа реклама

САЩ проведоха учения за ядрена война с Русия

22 Февр. 2020
Pixabay

Американски военни са провели „неголеми” учения в случай на руски ядрен удар срещу Европа и ответната реакция на САЩ, съобщи високопоставен представител от Пентагона, цитиран от ТАСС и БГНЕС. Сценарият на ученията включвал извънредна ситуация в Европа, където се води война с Русия, и Москва решава ограничено да използва ядрено оръжие с малка мощност срещу обект на територията на НАТО.

Представителят на Пентагона добави, че при изтренираната ситуация се намесва министърът на отбраната, а след това президентът, „и в крайна сметка се взима решение как да се реагира”. В хода на ученията било тренирано и американски „отговор с ядрен удар срещу Русия”. На тях са присъствали шефът на Пентагона Марк Еспер и конгресменът от Републиканската партия от щата Небраска Джеф Фортънбъри.

Вчера говорител на Пентагона заяви, че САЩ не планират разполагане в Европа на ядрени ракети с малка мощност. Той увери, че американският "отговор на нарушение от страна на Русия” няма да бъде ядрен, като обясни, че става дума за балистични ракети с радиус на действие, който е позволен.

В началото на февруари руският външен министър Сергей Лавров разкри, че е предложил на държавния секретар на САЩ Майк Помпео да приемат заявление за недопустимостта от разпалване на ядрена война. Вашингтон се е ангажирал скоро да даде отговор.

Още по темата