Quantcast
САЩ отричат, че търсят македонско малцинство в България | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

САЩ отричат, че търсят македонско малцинство в България

Президентът на РС Македония се разколеба да приеме представители на ОМО "Илинден"
5 154
Американците виждат, че под българското знаме няма македонско малцинство

Съединените щати подкрепят усилията на правителствата на България и Република Северна Македония да работят заедно, съвместно с ЕС, за разрешаване на двустранните проблеми, заяви за БНТ в писмен отговор американското посолство в София.

Повод е публикация със зам.-държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар на "Гласът на Америка", в която се твърди, че посолството на САЩ в София и българското правителство работят за отговор на въпросите на "македонското малцинство" у нас.

Посолството уточнява, че интервюто е породило някои погрешни схващания относно политиката на САЩ в региона.

"Правителството на САЩ не е повдигало споменатите малцинствени въпроси пред българското правителство. Нашите дискусии с българското правителство са фокусирани върху нашата обща визия за по-силна, по-просперираща и обединена Европа чрез интеграция на всички нейни части, включително Западните Балкани."

БНТ разполага със запис на пълното интервю, където се чува, че думите "македонско малцинство" фигурират във въпроса на журналистиката, а не в отговора на Ескобар. Той отклонява въпроса към посолството на САЩ у нас и заявява, че САЩ и България имат ползотворно и важно сътрудничество.

Отлагане

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски отложи за неопределено време срещата с представители на ОМО „Илинден-Пирин“ и ОМО „Илинден“, предаде БНР.

Като причина е посочена пандемията, но македонското издание „Независен“ коментира, че това е очевиден опит да не се изостря ситуацията преди посещението на българския премиер Кирил Петков в Скопие.

Преди два дни Пендаровски съобщи, че ще приеме представители от България по тяхно искане. Беше предвидено те да са 8 души от Благоевград, Гоце Делчев, Сандански.

Още

Гешев се разболя от несподелената любов с ЕС и САЩ
В Украйна са разочаровани от Германия и разчитат на САЩ и НАТО

26.01.2022

1305
България постигна национален абсолютен рекорд по новозаразени

26.01.2022

2875