Quantcast
САЩ отрича помощ за Украйна за ликвидирането на руски генерали | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

САЩ отрича помощ за Украйна за ликвидирането на руски генерали

Десетина висши офицери са елиминирани благодарение на американското разузнаване, твърдеше "Ню Йорк Таймс"
5 647

Американското министерство на отбраната отрече да е предавало разузнавателни данни, които да са позволили на украинските сили да елиминират високопоставени руски военни в близост до фронта, както твърди в. "Ню Йорк таймс", предаде Франс прес, цитирана от Нова телевизия.

"Вярно е, че САЩ са предавали на Киев разузнавателни данни с цел да помогнат на украинците да защитават страната си. Но не сме ги снабдявали с информация за местонахождението на високопоставени руски военни на бойното поле, нито пък сме участвали във вземането на решения за нанасяне на удари от украинската армия", коментира говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Пред ден в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че разузнавателна информация, предоставена от разузнавателните служби на САЩ на украинската армия, е направила възможно елиминирането на 10-ина руски генерали, участвали в украинския конфликт. Американското издание се позова на източници от американските служби.

Предоставянето на информация за руски генерали е част от усилията на правителството на американския президент Джо Байдън да дава разузнавателни данни на Украйна в реално време, включително какви са прогнозите на американското разузнаване за придвижването на руските войски. Източниците на "Ню Йорк таймс" не уточняват точния брой на руските генерали, убити благодарение на американската разузнавателна информация.   

   

Съединените щати са фокусирали усилията си върху предоставянето на информация за местоположението на руските сили. Украинските сили комбинират получените от САЩ данни със собствената си разузнавателна информация, за да извършват удари, при които са елиминирани висши руски офицери, изтъква американският всекидневник.

Предоставянето на разузнавателна информация от САЩ на Украйна има сериозно въздействие върху хода на бойните действия. Споделянето на подобна информация от САЩ с техен партньор е относително рядко явление, пише "Ню Йорк таймс".

Откакто офанзивата ѝ срещу Киев пропадна, Русия се опита да прегрупира силите си, като се концентрира върху настъплението си в Източна Украйна, което досега протича бавно и с променлив успех. 

Американското правителство се опитва да пази в тайна голяма част от разузнавателната информация, с която разполага, за да избегне ескалация на конфликта и да не провокира руския президент Владимир Путин да предприема по-широкомащабна война, отбелязва американското издание.

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви миналия месец, че САЩ искат "да видят Русия отслабена до степен, в която да не може да прави нещата, които правеше, когато нахлу в Украйна", припомня "Ню Йорк таймс".

 

Още

Русия изстреля още 100 ракети по Украйна

05.12.2022

Обновена

21119
Ценовият таван за руския петрол влиза в сила от днес

05.12.2022

921
Проруско изказване на Макрон предизвика остри реакции

05.12.2022

Обновена

9104