Медия без
политическа реклама

Руското военно министерство показа оцелели моряци от крайцера

САЩ ще предоставят противокорабни ракети на Украйна

16 Апр. 2022Обновена

Руското министерство на отбраната публикува снимки и видео, показващи оцелелия екипаж на крайцера "Москва". Това са първите данни за моряците след потъването на кораба, предава ВВС. 

На снимки и видеоклип се виждат около 60-70 моряци на парад в Севастопол. Вероятно това са спесените от турски кораб, каквито информации се появиха вчера. Инспекция прави главнокомандващият ВМС на Русия адмирал Николай Евменов. Министерството цитира адм. Евменов, който казва, че офицерите и екипажът ще "продължат службата си". Моряците на плаца са оцелелите от личния състав, който е бил над 500 на борда.

Късно в четвъртък крайцерът "Москва" - флагманът на Черноморския флот на Русия потъна в морето. Украйна заяви, че е потопила кораба с две ракети "Нептун", а теорията на Украйна бе потвърдена официално от Пентагона. Русия пък твърди, че ставало дума за пожар и взрив на боеприпаси, както че екипажът е бил спасен от други руски кораби и отведен в Севастопол.

Според съветника на Володимир Зеленски - Арестович, на борда е имало 510 души. Има твърдения и за 780. На видеото на руското МО се виждат по-малко хора. Единствената официално потвърдена от руското МО смърт е на капитана Антон Куприн.

Пред "Ройтерс" висш американски служителн заяви, че САЩ предполагат, че има жертви сред екипажа, но броят им не е ясен.  Същевременно Наталия Гуменюк, говорител на военното командване на южния украински военен район, заяви днес, че екипажът на крайцера не е могъл да бъде спасен. Тя добави, че Москва няма да прости на Киев, че е потопил, както тя се изрази, "един от символите на империалистичните й амбиции", предаде Франс прес.

"Наблюдавахме корабите, които се опитваха да му се притекат на помощ, но дори силите на природата бяха на страната на Украйна. Буря попречи да бъде спасен крайцерът и да се евакуира екипажът", каза Гуменюк. Тя добави, че не може да предостави повече детайли за момента относно съдбата на екипажа поради липсата на достоверни данни.

По същото време украинските пощи пуснаха в продажба марката с изображението на "Москва" и украинския войник от Змийския остров, който казва: Русский военный корабль, иди нах...

Украински високопоставени чиновници са поискали от Вашингтон преди няколко седмици противокорабни ракети, които да защитят крайбрежието от руски атаки. Това съобщава "Ню Йорк таймс". След като Украйна потопи крайцера "Москва" САЩ са решили да удовлетворят молбата. Източниците на вестника уверяват, че "Москва" не е уцелена с американски, а с украински ракети. В момента руснаците са оттеглили останалите си кораби навътре в Черно море, което затруднява руски десант в Одеса. Спирането на този десант остава ключова цел за Украйна. 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Москва, загинали, марка

Още по темата