Медия без
политическа реклама

Руските дипломати ще загубят шенгенската си свобода на движение

ЕС обсъжда как да ги застопори само в страната на акредитация, за да не шпионират навсякъде

21 Ноем. 2023
С руски паспорти ще се влиза все по-трудно в Шенгенската зона
schengenvisainfo.com
С руски паспорти ще се влиза все по-трудно в Шенгенската зона

Страните от Европейския съюз обсъждат възможността за ограничаване на свободата на движение на руските дипломати, акредитирани в Шенгенската зона, съобщи британският всекидневник "Файнаншъл таймс". Инициативата е на Чехия.

На руските дипломати ще бъдат издавани визи и разрешения за пребиваване, които ще им позволяват да пътуват само в рамките на страната, където са акредитирани. Освен това те ще се нуждаят от биометрични паспорти, които са "по-трудни за фалшифициране".

Целта на тези мерки ще бъде "борбата с шпионажа", твърдят чешките представители. Изданието отбелязва, че подобни ограничения са трудни за прилагане по правни причини, така че е малко вероятно да бъдат договорени бързо, за да станат част от почти готовия 12-ти пакет санкции.

В мотивите си Чехия посочва, че руските дипломатически представители пътуват свободно из ЕС с визи, издадени от страните от общността, което усложнява "проследяването на потенциална шпионска дейност". Представители на Европейската комисия не са отговорили на молбата на вестника за коментар относно възможността за въвеждане на подобни ограничения за руските дипломати.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Русия, шенгенски визи

Още по темата