Медия без
политическа реклама

Руски риболовен кораб шпионира US ядрена подводница

Това разкрива журналистическото разследване "Скритата война на Путин"

26 Апр. 2023
Риболовният траулер "Таурус"
vesselfinder
Риболовният траулер "Таурус"

Руски риболовен събира разузнавателна информация за движението на американска ядрена подводница, която участва в учения в Северно море. Това разкрива част втора от журналистическото разследване "Скритата война на Путин", подготвено от обществените телевизии в Дания, Норвегия, Швеция и Финландия. 

В първата част от разследването бе показано как в Северно море кръстосват кораби-призраци, с изключени предаватели, за да не разкриват местоположението си. Един от тях е изследователския съд "Адмирал Владимирский", съобщава БНТ. Датски екип е заснел как на борда му се движат въоръжени мъже с маски. Според датското контраразузнаване Москва подготвя плановете за подривна дейност в случай на пълномащабен конфликт със Запада.

Сега се оказва, че риболовният кораб "Таурус" е част от руската флотилия от траулери и изследователски кораби, които са оборудвани със специална апаратура за подводно наблюдение и събират разузнавателна информация. Репортер на Норвежката радио и ТВ корпорация тръгва по следите му.

"Руският траулер Таурус наближава. Достоверен източник ни съобщи, че поне на едно от плаванията му, на борда е имало агент на Федералната служба за безопасност", казва репортерът Ингхилд Ериксен.

Според Йохан Роалдснес - началник на полицията в норвежкия град Хѝркенес, руските цивилни плавателни съдове се използват за събиране на информация за Норвегия.

"От тях се правят снимки на военни кораби. Тези моряци приемат това за свой дълг към родината", допълни той.

А Столе Улриксен - професор в Норвежкия университет за отбрана, обяснява как точно се събира информацията.

"Когато една американска подводница се приближи до руснаците, тя предизвиква вълнение в морето. Ако руският риболовен кораб разполага с потапящ сонар, като тези на хеликпотерите, които издирват подводници, този сонар засича звука от подводницата и акустичния ѝ подпис".

Руският траулер "Таурус" остава в пристанището на Тромсьо (Нор) за кратко време, а в същия период към пристанището Грьотсунд приближава американската ядрена подводница "Южна Дакота".

"Имаше много движение на пристанището, руснаците промениха времето си за отплаване няколко пъти", разказва Ингхилд Ериксен, а след като движението на траулера "Таурус" е проследено разкрива:

"Точно зад лодката ни се намира "Таурус", а зад него е подводницата. Със сигурност руският кораб плава достатъчно близо до нея, за да направи фотографии и дори да подслушва", каза още той.

Подводницата "Южна Дакота" е чисто нова, една от най-трудните за засичане в света и точно от такива американски съдове Руският северен флот се страхува най-много. Според норвежките служби програмата е много важна и се контролира от най-високите етажи в Москва.

По данни на автоматичната система за идентификация на корабите през последните 10 години най-малко 50 руски плавателни съдове са имали възможност тайно да събират информация.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

кораб, шпионаж

Още по темата