Медия без
политическа реклама

Русия: С подкрепата на ЕС ще завършим "Северен поток-2"

Санкциите на САЩ срещу тръбопровода са, за да пласират в Европа своя втечнен газ, заяви руският вицепремиер

04 Яну. 2021
Александър Новак
ТАСС
Александър Новак

Санкциите на САЩ срещу газопровода "Северен поток 2" са открит протекционизъм с цел пласирането на техния втечнен природен газ на европейския пазар. Страните от ЕС разбират това и поддържат проекта ("Северен поток-2"), поради което той ще бъде завършен. Това заяви руският зицепремиер Александър Новак в интервю за РБК-ТВ, цитирано от ТАСС.

"Разбира се, това е открит протекционизъм. Основната идея в противопоставянето на нашите американски колеги срещу "Северен поток -2" е свързана преди всичко с необходимостта да пласират своята продукция, своя втечнен природен газ", каза Новак.

"Този инструмент абсолютно не е конкурентен. Това разбират всички, в това число и страните, които са заинтересовани от реализацията на този проект ("Северен поток-2"), европейските страни и компании. Те поддържат проекта и аз съм уверен, че с тази подкрепа той ще бъде завършен", добави вицепремиерът.

Новак каза още, че се надява строителството на тръбопровода да бъде завършено в близко време, но не даде по-точни прогнозни срокове. 

"Смятам, че е въпрос на време - технически въпрос. Той следва да бъде адресиран към компанията, която непосредствено се занимава с реализирането на проекта", каза той и подчерта, че за Европа този газопровод е възможност за получаване на евтин екологичен ресурс в дългосрочна перспектива с гарантиран обем на доставките. 

От 1 януари САЩ спрямо газопроводите "Северен поток-2" и "Турски поток", а вчера норвежката сертификационна компания Det Norske Veritas прекрати процедурата по сертифициране на "Северен поток-2" именно заради новите американски санкции.

Първият проблем за газопровода "Северен поток-2" след гласуваните от американския Сенат санкции е факт. Норвежката компания Det Norske Veritas (DNV) GL отказа да сертифицира газопровода и се позовава именно на санкциите, предава РИА Новости.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата