Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия плащала на партии на Балканите с цел дестабилизация

04 Март 2023
ЕПА/БГНЕС
Еди Рама отрича да е давал пари на американския агент Макгонигъл. В САЩ започна дело срещу агента за пране на пари и нарушаване на американските санкции срещу Русия

Заключения от доклад на ЦРУ сочат, че Русия е финансирала Демократическата партия на Албания, както и други политически партии в Северна Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина, за да дестабилизира тези страни. Това заяви албанският премиер Еди Рама по време на дебати в парламента, предаде агенция АТА. "Именно ЦРУ е отбелязало в доклада си, че Демократическата партия, заедно с една политическа партия в Северна Македония, една в Черна гора и една в Босна и Херцеговина са получавали руско финансиране, за да дестабилизират", казал Рама по време на дебатите, поискани от опозицията в Албания по така наречената „афера Макгонигъл“, съобщи БТА. 

Чарлз Макгонигъл е бивш високопоставен агент от контраразузнаването на ФБР, когото в САЩ обвиняват, че е укрил от ФБР ключови подробности от свое пътуване в Албания през 2017 г. с бивш служител на албанското разузнаване, за когото се твърди, че му е дал най-малко 225 000 долара. "Макгонигъл, който е бил началник на контраразузнаването за региона, е обвинен също, че е работил за руски олигарх по времето, когато е трябвало да го разследва", съобщи по-рано Асошиейтед прес. Албанската опозиция пък обвинява премиера Рама в корупция във връзка с „аферата Макгонигъл“. Пред парламента Еди Рама отрече да е подкупвал или да е проявявал специално отношение към бившия агент от ФБР. Рама смята, че опозицията иска „да използва политически съдебен процес в САЩ, който няма никаква връзка с Албания, правителството“ или лично с него. Макгонигъл се е срещал с Рама няколко пъти. Той е отправял предупреждения към албанския премиер относно предоставянето на лицензи за петролни сондажи на водещи руски компании. Еди Рама признал, че се е срещал с агента и са говорили за руската заплаха, но отрече да му е давал пари или да е проявявал някакво специално отношение. Пред парламента Рама казал, че ако е разполагал с информация, че Демократическата партия (в опозиция) получава руски пари, той е щял да я предаде на партньорските организации и на ФБР. „(…) ако имах повече информация от това, което излезе в медиите, за ужасния факт, че руснаците са финансирали най-голямата опозиция в тази страна, за да свалят правителството, щях да я предам на всички, на които мога, без никакво съмнение, от партньорските организации, чувствителни към тези въпроси, до ФБР, определено“, казал Рама пред албанския парламент. Демократическата партия организира през последните месеци няколко протеста срещу правителството на Еди Рама. Последният се състоя вчера.

Пенсионираният служител на ФБР Макгонигъл бе обвинен, че е работил за руския олигарх Олег Дерипаска в нарушение на американските санкции и че е взел 225 000 долара в брой от бивш албански служител по сигурността, припомня "Блумбърг тв".

Чарлз Макгонигъл, бивш специален агент, отговарящ за контраразузнавателния отдел на ФБР в Ню Йорк, е обвинен в пране на пари и нарушаване на американските санкции срещу Русия в обвинителен акт, разсекретен на 23 януари в Ню Йорк. Отделно той е обвинен във фалшифициране на документи и изготвяне на неверни изявления в обвинителен акт с девет точки, разсекретен във Вашингтон.

54-годишният Макгонигъл е бил арестуван на 21 януари на международното летище "Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк, се посочва в съдебно досие. Прокурорите твърдят, че той се е съгласил да разследва руски съперник на Дерипаска в замяна на скрити плащания.

Като отговорен специален агент Макгонигъл е притежавал разрешение за достъп до информация за националната сигурност и е отговарял за контрола на контраразузнаването и въпросите на националната сигурност. Макгонигал е служил във ФБР от 1996 до 2018 г. Според прокуратурата той е участвал в тайни разследвания на руски олигарси, включително Дерипаска.

Според прокурора на Вашингтон Матю Грейвс Макгонигъл, докато все още работел като ръководител на контраразузнаването в Ню Йорк, взел 225 000 долара в брой от "лице, което имало бизнес интереси в Европа и което е било служител на чуждестранна разузнавателна служба". В обвинителния акт от Вашингтон лицето е идентифицирано само като "Лице А".

Прокурорите твърдят, че Лице А е американски гражданин, който живее в Ню Джърси и преди десетилетия е работил за албанска разузнавателна служба. Макгонигъл е пътувал извън САЩ заедно с лицето, за което се твърди, че го е запознало с министър-председателя на Албания и косовски политик. Макгонигъл не е подал изискваните отчети, в които да се описват подробно пътуванията му в чужбина и договорите му с чужди граждани, твърдят прокурорите.

Прокурорите твърдят, че Лице А е предало на Макгонигъл 80 000 долара в брой, докато е седял в кола пред ресторант в Манхатън през октомври 2017 г. Според правителството той е дал на тогавашния служител на ФБР пари в брой още два пъти през същата година.

Макгонигъл се пенсионира през 2018 г., след което през следващата година прави неуспешен опит за отмяна на санкциите срещу Дерипаска, според правителството. 

 

Още по темата