Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия обяви ЛГБТ за "екстремистка организация"

А за "Хамас" устройваме приеми в Кремъл, иронизира решението дъщерята на пропагандиста Соловьов

30 Ноем. 2023
ЕПА/БГНЕС
Върховният съдия Олег Нефедов си маха очилата, след като е изчел решението, с което "международното ЛГБТ движение" беше провъзгласено за екстремистко в Русия.

Върховният съд на Русия обяви "международното ЛГБТ движение" за екстремистка организация, съобщиха държавните медии. В съда не е имало адвокатска защита, предаде АФП.

Етикетът "екстремистко" означава, че хомосексуалните и транссексуалните хора, живеещи в Русия, може да бъдат вкарвани в затвора. И затвърждава дългогодишните и болезнени репресии срещу общността, коментират световните агенции.

"В заседанието участва само представител на министерството на правосъдието. Никой от страната на обвиняемия не се е явил", цитира РИА "Новости" част от решението на Върховния съд. На активистите всъщност не е било позволено да присъстват на заседанието, което се проведe при закрити врата.

През ноември руското министерство на правосъдието внесе искане "международното ЛГБТ движение" да бъде определено като екстремистко, без да уточнява дали става дума за отделни лица или организации в Русия. Ян Дворкин, ръководител на руска група в подкрепа на правата на транссексуалните, наречена Centre T, заяви, че процесът е "някакво ново дъно на лудостта".

Дворкин говори пред "Франс прес" извън пределите на Русия, откъдето е избягал поради съображения за сигурност. По думите му руските власти използват ЛГБТ хората като изкупителни жертви.

"Те губят войната. Това прави хората много разочаровани и недоволни от правителството. Много е лесно този гняв да се излее върху ЛГБТ хората", казва Дворкин.

 

ПОДИГРАВКИ

Решението на Върховния съд предизвика възмущение дори сред публичните личности в самата Русия. С ирония се изказа самата дъщеря на кремълския пропагандист Владимир Соловьов живеещата в Москва актриса и режисьор Екатерина Соловьова, която е един от най-активните критици на водената от Владимир Путин политика.

В своя публикация в "Инстаграм" тя написа на руски: "Обожавам театъра на абсурда. Но това вече е лош виц. Признаваме несъществуващи безобидни организации за екстремистки. А за "Хамас" устройваме приеми в Кремъл. Даже на Оруел би му прилошало от пренасищане. Напомням, че за домашно насилие у нас все още се налагат само глоби."

А на английски език добави: "Днес "международното обществено движение ЛГБТ" беше провъзгласено за екстремистко в Русия. Междувременно "Хамас" получава официални приеми в Кремъл. Леле. Добре. Нито секунда скука в това лайняно шоу. Основни човешки права? Неее."

Ключови думи:

Русия, ЛГБТ

Още по темата