Медия без
политическа реклама

Русия държи хиляди цивилни украинци в плен

30 Апр. 2022
Ирина Верешчук
Ирина Верешчук

Хиляди мирни граждани са взети в плен от руската войска и закарани на руска територия. Само единици са върнати обратно. Всички разказват, че са били подлагани на нечовешко отношение в руските затвори, съобщи Върховната прокуратура на Украйна. 

Вицепремиерът Ирина Верешчук, която отговаря за размяната на пленници, съобщи пред руската секция на БиБиСи, че руснаците се опитват да ги разменят за пленени руски военни, което забранено от Женевската конвенция. Нейният офис отказва подобна размяна.  

"Те държат тези пленници като заложници - това са цивилни лица, жени, служители в общинските съвети, и се опитват да ги използват", казва тя. "Сред хилядите заложници има почти 500 жени - казва Верешчук. - Знаем, че се намират по затворите и арестите в Курск, Брянск, Рязан, Ростов". "С огромни усилия успяваме да измъкнем жените. Наскоро 9 цивилни лица бяха върнати в Украйна с тежки травми, включително с ампутирани крайници, извършени в Русия. Имат явни следи от мъчения. Разказаха ни ужасни истории", разказва вицепремиерът. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Русия, украинци

Още по темата