Медия без
политическа реклама

Русия добавила още един затворник за размяна със САЩ

30 Юли 2022
Вадим Соколов-Красиков
Вадим Соколов-Красиков

Руската служба за сигурност е добавила още един затворник в сделката за размяна със САЩ. Става дума за "убиеца с велосипеда", а руските медии за първи път го споменават с истинското му име, съобщи тв Дождь. Телевизията се позовава на на информация на CNN. Забележителното е, че РИА Новости за първи път посочва истинското име на убиеца - Вадим Красиков, който излежава доживотен затвор в Германия. Това отбелязва разследващият журналист от "Белингкат" Арик Толер. Именно "Белингкат" и "Инсайдер" установиха действителната самоличност на убиеца, но официална Москва не е признавала досега, че Соколов и Красиков са едно и също лице. 

"Американското предложение е срещу осъдения за шпионаж Пол Уилан и арестуваната за наркотици баскетболистка Бритни Грайнър да върне в Русия оръжения търговец Виктор Бут, който от 10 г. е в затвор в САЩ. Руските служби използваха берлинския килър на велосипед за убийството на чеченец. Най-безумното е, че РИА Новости за първи път го споменава с истинското му  име", отбелязва Толер. 

Красиков бе осъден през декември 2021 г. за убийството по заповед на Москва на бившия чеченски боец Зелихман Хангошвили, извършено в Берлин през 2019 г. в парка "Малкият Тиергартен". В Берлин той се подвизава с фалшиви документи като Вадим Соколов, а преди напускането на Русия активно общува с ФСС. На местопрестъплението пристига с колело и така си тръгва. Когато в Берлин прочетоха присъдата на Красиков, роднините на Хангошвили заявиха, че не вярват, че той ще излежи присъдата. Допуснаха, че ще бъде прибран от Русия, а там ще получи ордени и медали. Хангошвили е полеви командир по време на войната в Чечения, получава убежище в Германия след серия покушения в Грузия, а после и в Украйна. Путин го обвинява в организиране на терористични актове, без да пояснява какви. Русия досега не е искала от Германия да й предаде Хангошвили. За Соколов-Красиков се твърди, че на сметката си има още две убийства в Русия - на бизнесмени. 

 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че е провел телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров и е призовал Москва да приеме американското предложение за освобождаването на американската баскетболна звезда Бритни Грайнър и друг американец - Пол

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата