Медия без
политическа реклама

В Русия бяха арестувани почти 5000 протестиращи срещу войната

Полицията е извършила задържанията по време на митинги в 66 руски града

07 Март 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
Четирима униформени служители изнасят арестуван протестант по време на митинг в Москва, насочен срещу военната инвазия на Русия в Украйна.

4957 граждани са задържани в Русия по време на протестите срещу войната в Украйна, които се проведоха в 66 руски града, показват данните на руските правозащитни организации. Това е най-масовото задържане по време на протести в Русия. По традиция голяма част от задържаните са в Москва и Санк Петербург.

Пред ТАСС официалният представител на руското МВР Ирина Волк съобщи доста по-малко число - 3500 арестувани. Според нея в протестите са се включили общо около 5200 души.

Първоначално бе съобщено за 316 арестувани на антиправителствени протести в 16 града в руския Далечен изток и Източен Сибир. Най-много - над половината - са задържаните в Новосибирск, най-големият сибирски мегаполис. Задържани има и в други градове като Томск и Красноярск, както и в град Владивосток и в сибирския град Иркутск.

По-късно бройката на задържаните рязко се увеличи, след като в призивите за протести на опозиционера Алексей Навални се включиха и големите градове, сред които Москва и Санкт Петербург. Възможно е арестуваните да са много над 2500 души, тъй като само за руската столица се съобщава за над 1700 арестувани. По непотвърдена информация в митинга в Москва са участвали над 2500 души. Задържаните в Санкт Петербург пък са около 750 (от 1500 демонстранти). В другите региони общо 1200 души са участвали в неразрешени протести и 1061 са задържани, но е възможно бройката да е още по-голяма.

Най-известният критик на Кремъл Алексей Навални призова жителите на Москва и Санкт Петербург да излязат на улицата и да протестират с искане за край на войната. "Нормално е да ви е страх, но ако му се поддадете, това значи да се наредите до фашистите и убийците. За достойнството, срещу Путин, за Русия и срещу войната," написа Навални от затвора, където се намира в момента.

Известният руски опозиционер Алексей Навални призова за всеобщи протести.  "Не можем да чакаме повече.

Демонстрациите бяха насрочени за 14 ч. московско (13 ч. българско) време с център на Манежния площад в Москва и "Гостиний двор" в Санкт Петербург. Още преди това в градове като Екатеринбург, четвъртия по големина руски град, хора започнаха да се събират. Полицейското присътвие остана по-голямо, а по мегафони се чуваха призиви хората да не участват в неразрешена от властите акция. И руската прокуратура, и вътрешното министерство на Русия предупредиха отново, че демонстрациите не са разрешени, а мнозина могат да се окажат в затвора с присъди, достигащи 8 г. лишаване от свобода. 

Масовите арести се превърнаха в норма на антиправителствените протести в Русия. Според OVD-Info най-малко 8000 протестиращи са били задържани или арестувани в Русия от началото на войната в Украйна преди 11 дни. Протестите в неделя се организираха след съботните демонстрации в света срещу нахлуването на Русия в Украйна.

Антивоенен протест се проведе и в Казахстан. В Алмати се събраха около 2000 души.

 

 

Още по темата