Медия без
политическа реклама

Румънският премиер стана клиент на прокуратурата заради плагиатство

Срещу Николае Чука е образувано наказателно производство, че е преписал в дисертацията си 42 страници от чужди трудове

55-годишният Николае Чука е премиер от 25 ноември 2021 г. По-рано бе военен министър. Участвал е във военни мисии в Афганистан и Ирак.
ЕПА/БГНЕС
55-годишният Николае Чука е премиер от 25 ноември 2021 г. По-рано бе военен министър. Участвал е във военни мисии в Афганистан и Ирак.

Главната прокуратура на Румъния образува наказателно производство за плагиатство срещу премиера Николае Чука след журналистическо разследване, съобщи румънското електронно издание PressOne. Неговата журналистка Емилия Шеркан първа огласи на 18 януари подозрението, че премиерът е преписал в докторската си дисертация от 2003 г. 42 страници от чужди трудове, а вчера тя отново първа съобщи за поемането на казуса от прокуратурата. Цялата дисертация се състои от 138 страници, което означава, че близо една трета е плагиатствана (ако се докаже).

В понеделник прокурори от Главната прокуратура са иззели документи от Националния университет по отбрана "Карол I" (UNAP), където е била защитена дисертацията. "Има такъв случай в отдела за наказателно разследване и криминалистика", казал прокурор Александру Йонеску, говорител на Главната прокуратура. Според него делото е образувано по наказателна жалба, заведена "около 26 или 28 януари".

UNAP започна собствена проверка на подозренията за плагиатство в същия ден, когато PressOne публикува разследването. Тогава министър-председателят публично поиска от университета да анализира дисертацията му. На 20 януари UNAP обяви в прессъобщение, че университетът „е в процес на дигитализиране на докторските дисертации и библиографските източници, необходими за проверка на съответствието със стандартите за качество и университетската етика в гореспоменатата докторска дисертация“. Сред сочените за присвоени текстове са 19 страници от две други докторски дисертации, защитени преди това в Националния университет по отбрана „Карол I“, като едната от тях е на съветника на министър-председателя, генерал Емил Чече.

Засега не е ясно дали жалбоподателят до прокуратурата е незаинтересован гражданин, който е решил да направи нещо, след като е научил, че премиерът Николае Чука е заподозрян в плагиатство или, напротив, това е преднамерен опит за блокиране анализа на докторската дисертация от университетските среди. Националния съвет за атестиране на висши степени, дипломи и свидетелства (CNATDCU) е единствената институция, която съгласно закона има правомощия да издава решение за запазване или отнемане на докторска степен в случай на уведомление за плагиатство. Ако жалбата се отнася до нарушаване на авторски права, може да бъде разследвана само в случай че жалбоподателят е този, чиято интелектуална собственост е била пряко засегната. 

Прецедент в това отношение датира от 2012 г., когато наказателна жалба за плагиатство, подадена от трима граждани срещу тогавашния министър-председател Виктор Понта, бе отхвърлена от Главната прокуратура поради липса на пряк интерес. Тримата не можаха да докажат, че са директно засегнати от преписвачеството на Понта. 

И срещу Николае Чука са подадени три сигнала, регистрирани в прокуратурата на 20, 21 и 25 януари 2022 г. Имало е още пет сигнала, които са били игнорирани поради процедурни несъответствия.

Николае Чука отхвърля обвиненията и твърди, че дисертацията „е подготвена в съответствие със съществуващите по това време законови изисквания“. Защитава дисертацията си в сферата на военните науки през 2003 г. и посочва, че научният труд е базиран на международни мисии, в които лично е участвал, и поради това е ясно, че работата е въз основа на оригинално съдържание. 

Той може да загуби докторската си степен и месечната добавка, която получава за нея. Тя е 50% от минималната работна заплата, когато научната степен има отношение към професионалната сфера. Но това е само научната санкция. Ако прокуратурата докаже интелектуалната кражба в качеството ѝ на престъпление, може да последва и наказателна санкция. Във всички случаи политическият образ на премиера ще бъде силно увреден.

Още по темата