Медия без
политическа реклама

Румъния строи усилено магистрала за връзка с Украйна

Тя ще е връзка и с България и ще бъде още един вход за украински стоки към Европейския съюз

07 Яну. 2024
Румънските медии вече наричат заетите в строителството на магистралата "оранжевата армия"
Туитър
Румънските медии вече наричат заетите в строителството на магистралата "оранжевата армия"

Румъния изгражда усилено магистралата, която ще бъде още една сухопътна връзка на Украйна с Европа. В строителните работи е заета "оранжева армия" от над 3000 работници и стотици камиони и друга тежка техника на инфраструктурната компания UMB, които са на обекта денонощно, без почивен ден.

Темповото изграждане идва на фона на постоянните стачки в Полша от недеволни земеделски производители, които блокират украинско-полската граница, за да не позволят вноса на украинска продукция. Преди два дни поредна такава блокада бе прекратена, след като полското правителство обеща да изпълни исканията. Но стачната готовност остава.

Полските власти подписаха споразумение с протестиращите от няколко месеца фермери на полско-украинската граница, съобщи Polsat News.

Магистрала "Молдова", всъщност ще е продължение на съществуващата автострада със същото име в съседната република. В Молдова тя свързва границата с Украйна (близо до Дубау) с румънската граница при Леушени, като минава през столицата Кишинев. Дължината ѝ е 154 км и тя е част от европейските маршрути E58, E581 и E584.

Сега румънската държава ударно я удължава, за да има връзка между северозападната част на Украйна и пристанищата в Румъния, България, Турция и Гърция. По този начин украинските стоки ще имат още един вход към Европейския съюз, освен през Полша и Словакия, които имат общи граници с Украйна.

Дължината на автострадата на румънска територия ще е 450 км.

Проектът за изграждането на магистрала "Молдова" на румънска територия е от 2018 г. Тогава румънският парламент одобри съответния закон, като тогава скоростният път бе наречен "Магистрала на Обединението". Строителството се проточи, но новите обстоятелства доведоха до ускорени темпове на изграждане.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Румъния, магистрала

Още по темата