Медия без
политическа реклама

Румъния се откъсва от България в борбата с корупцията

Букурещ отчете, че за 20 години е напълнил затворите с лица от високите ешелони на властта

27 Септ. 2022
Уикипедия
Емблемата на Националната дирекция за борба с корупцията. Румънската Темида знае за какво носи меч

За 20-те години от съществуването си Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) е изпратила на съд около 15 000 души, обвинени в корупция, а общият размер на причинените от тях щети се оценява на 5,4 милиарда евро, се посочва в отчета на институцията, цитиран от сайта Зиаре и БТА.

В списъка на лицата, изпратени на съд от антикорупционната прокуратура, фигурират 400 кметове, 800 директори на публични институции и национални компании, 160 прокурори и съдии, 60 членове на правителството (включително двама премиери, както и министри и държавни секретари), 100 членове на парламента, включително трима евродепутати, 40 председатели на окръжни съвети и 1000 полицаи, сочат данните. 

Румъния, която формално все още е под наблюдение заедно с България чрез европейския Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП), се надява, че скоро ще бъде приета в Шенгенското пространство на ЕС. За разлика от нея България продължава да отчита законодателни и структурнии реформи в правосъдието вместо реални резултати (присъди), констатира Европейската комисия в последните си доклади по МСП. Докато Румъния има ефикасна прокуратура, България има недосегаем главен прокурор.

Всяка стъпка, осъществена в борбата срещу корупцията, довежда Румъния по-близо до приключването на МСП, до присъединяването към Шенгенското пространство и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), заяви днес президентът Клаус Йоханис по повод 20-тата годишнина от създаването на НДБК.

Още по темата